Zuurdesembrood met appel en kaneel

Getty Images

Dit brood heeft iets feestelijks dankzij zijn typische vorm en de heerlijke combinatie van appel en kaneel.

Bereidingsduur 
10 minuten (deeg maken, laten rusten, rijzen, bakken en afkoelen 15 uur)

Ingrediënten

  • 3 zoete appels
  • 450 gram bakkersbloem, plus wat extra om het deeg te bestuiven
  • 7 gram zout
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 25 gram zuurdesemstarter
  • 300 milliliter warm water (30-37 °C)
  • 45 gram grof geraspte zoete appel
  • Benodigdheden:
  • Bakplaat, met bakpapier bekleed
  • Rond rijsmandje met tulbandvorm voor 800 gram, met bloem bestoven
  • Kleine ovenschieter, met bloem bestoven

Bereiding

  1. Snijd de appels in schijfjes van ongeveer 2 millimeter dik en leg ze op een bakplaat. Bak ze 30 minuten op 150 °C / gasstand 2, verlaag de temperatuur tot 100 °C / gasstand ¼ en laat ze nog eens 30 minuten in de oven liggen. Ze moeten leerachtig zijn maar niet te veel uitgedroogd.
  2. Meng in een kleine kom de bloem, het zout, de gedroogde appel (je hebt ongeveer 80 gram nodig) en de kaneel met een houten lepel. Dit is het droge mengsel.
  3. Doe de zuurdesemstarter in een grote kom. Voeg ¾ van het warme water toe en verbrokkel de zuurdesemstarter met je handen zodat hij oplost.
  4. Voeg de geraspte appel toe aan de opgeloste zuurdesemstarter.
  5. Voeg het droge mengsel toe. Meg alles met je handen tot een samenhangend deeg. Voeg zo nodig wat water toe.
  6. Dek het mengsel af met de kleine mengkom. Laat 10 minuten staan.
  7. Kneed het mengsel 10 keer.
  8. Draai de deegbal om en maak er een vingerafruk in. Dek af en laat 10 minuten rusten.
  9. Herhaal stap 7-8 nog 3 keer. Dek het deeg af en laat het een nacht lang op een koele plek rijzen, maar niet in de koelkast.
  10. Duw de volgende dag met je vuist voorzichtig de lucht uit het deeg.
  11. Haal het deeg uit de kom met behulp van wat bloem zodat het deeg niet plakt. Maak er een bal van en maak een gat in het midden met je ellebogen en je vingers.
  12. Bestuif de bovenkant en leg het met de naad naar boven in het met bloem bestoven rijsmandje.
  13. Laat het brood 2-6 uur rijzen of totdat het deeg 2 keer zo groot is geworden. Dek af wanneer er een vel op komt.
  14. Leg het deeg 30 minuten in de koelkast zodat het stevig wordt.
  15. Verwarm de oven voor tot 250 °C / gasstand 9. Zet een braadslee onder in de oven en plaats een bakplaat op een rooster in de middelste richel van de oven.
  16. Leg het deeg op een met bloem bestoven ovenschieter.
  17. Maak met een scherp kartelmes sierlijke inkervingen in de bovenkant.
  18. Schuif het brood op de voorverwarmde bakplaat. Giet een kopje water in de braadslee en verlaag de oventemperatuur tot 220 °C / gasstand 7.
  19. Bak het brood in 30-40 minuten goudbruin. Laat het afkoelen op een rooster.

Dit recept is afkomstig uit Hoe bak ik zuurdesembrood.

Auteur