Zweedse smörrebrödmaaltijd

Getty Images

Heerlijk, die zomerse dagen. Maar heb je geen zin om lang in de keuken te staan en wil je toch lekker, gezond en volwaardig eten? Zet eens deze Zweedse smörrebrödmaaltijd op tafel.

Aantal personen 
2
Bereidingsduur 
15

Ingrediënten

  • 8 kleine sneetjes vol­koren zuurdesembrood
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels hüttenkäse
  • 4 radijsjes
  • stukje komkommer
  • 50 gram gerookte (wilde) zalm
  • 50 gram grote garnalen (gaar)
  • 1 tomaat
  • Handje veldsla
  • 1 nieuwe haring
  • 1 kleine rode ui
  • 1 augurk
  • ¼ appel
  • ½ avocado
  • 4 kwarteleitjes (of 1 gekookt ei)
  • Peterselie en/of basilicum

Bereiding

Dit gerecht maak je vlak voor het opdienen. Rooster het brood licht. Besmeer de helft van het brood dun met de mayonaise en de andere sneetjes met de hüttenkäse. Bestrooi met peper. Beleg 2 van de hüttenkäse-sneetjes met plakjes radijs en plakjes komkommer. Leg er wat gerookte zalm op en enkele garnalen. Beleg 2 andere hüttenkäse-sneetjes met plakjes tomaat, plakjes gerookte zalm en garnalen. Beleg de mayonaise-sneetjes met veldsla. Leg op 2 sneetjes de haring in reepjes, ringetjes rode ui, plakjes ­augurk en schijfjes appel. Schep er een beetje van de kruiden uit de pot augurken op. Beleg de andere 2 mayonaise-sneetjes met de avocado in plakjes. Bak van de kwarteleitjes in een koekenpan in een beetje boter spiegeleitjes. Leg op de avocado 2 spiegeleitjes. Serveer direct per persoon 4 verschillende sneetjes op een mooi bord of een plank. Garneer hier en daar met wat peterselie en/of basilicum.

Tip

Gerookte vis (zalm, makreel, haring) en gerookt vlees (kip, ham) is lang houdbaar en perfect voor in koude maaltijden.

Auteur