'Nederlanders beschermen ogen slecht'

Getty Images

Bijna een kwart van de Nederlanders weet niet of een zonnebril beschermt tegen UV-straling. Dat blijkt uit onderzoek van Specsavers.

Maar liefst 23 procent van de Nederlanders weet niet of zijn zonnebril een UV-filter heeft. Bovendien gaat 4 op de 10 er vanuit dat alle zonnebrillen beschermen tegen UV-straling. Nu het wintersportseizoen is aangebroken, wil de optiekketen mensen bewust maken van het belang van goede oogbescherming. Juist op wintersport is dit heel belangrijk, omdat UV-straling in de bergen veel intenser is door weerkaatsing van de zon op de sneeuw.

Nederlanders denken bij een zonnebril vooral aan de zomerzon. Uit het onderzoek blijkt dat slechts een derde van de ondervraagden het hele jaar door de zonnebril tevoorschijn haalt als de zon gaat schijnen. Ook blijkt dat 44 procent in het voorjaar slechts in sommige gevallen zijn ogen beschermt. 1 op de 10 doet dit zelfs nooit. Bovendien let 45 procent bij de aanschaf van een nieuwe zonnebril niet op de hoogte van de UV-filter en de CE-categorie.

Auteur