Speedflying niet zonder risico!

Extreme sport in de sneeuw

Getty Images

Ben je gek op avontuurlijke sporten en denk je alles al geprobeerd te hebben? Dan heb je het mis! Speedflying (skiënd de lucht door) is echt een extreme sport. Niet zonder gevaar dus, maar wel goed voor een adrenalinekick.

Wat is het?

Speedflying is een combinatie van skydiven (parachutespringen uit een vliegtuig), paragliding (met een parachute de berg af) en skiën (omdat je met je latten op de grond kunt staan wanneer je wilt).

Doordat de sport bedacht is door skydivers en paragliders weet je ook meteen dat speedflying echt iets toevoegt aan het scala van extreme sporten waar we al mee bekend zijn. Alles is mogelijk, je kunt het zo gek of avontuurlijk maken als je zelf wilt. Of zo veilig mogelijk natuurlijk.

Hoe werkt het?

Trek een paar ski's aan, bindt een parachute om en spring van de besneeuwde berg af. Het klinkt simpel, maar eigenlijk is het precies wat speedflying inhoudt.

De ski's kun je gebruiken om weer de lucht in te gaan wanneer je de berg met je voeten raakt. En om de meest geweldige sprongen te maken.  De speedflyingvleugel geeft je de mogelijkheid lang in de lucht te blijven. Maar uiteindelijk is een landing op vaste grond onvermijdelijk.

Net als bij alle andere avontuurlijke sporten is een goede voorbereiding essentieel voor je de sprong waagt. Speedflying is bijvoorbeeld lang niet altijd toegestaan, omdat skipistes niet geschikt (lees: te gevaarlijk of te druk) zijn. Laat je dus inlichten door een gespecialiseerde speedflyingschool. Dan weet je ook meteen of je materiaal in orde is.

Wat heb je nodig?

Lef! Speedflying is niets voor jou als je geen lef en doorzettingsvermogen hebt. Het is verstandig eerst wat andere 'avontuurlijke' sporten uit te proberen. Professionals zijn het erover eens: skydiven en paragliding zijn mooie opstapjes naar speedflying.

Speedflying is zeker niet zonder gevaar. Anders dan bij skydiven heb je geen reserveparachute en doordat de sport beoefend wordt op een berg, loop je altijd risico tegen de rotsen aan te slaan. Als je dan toch besluit de sprong te wagen, zijn dit de accessoires die je nodig hebt:

 • Speedflyingvleugel
 • Warme skikleding
 • Ski's (geschikt voor skiën buiten de pistes)
 • Helm
 • Skibril
 • Rugbeschermer
 • Lawine zendontvanger apparatuur
 • Opvouwbare sondeerstang
 • Opvouwbare schop
 • Signaalspiegel
 • Fluitje
 • FM radio of mobiele telefoon (als het signaal bereik heeft)
 • Gedetailleerde map van de skipiste

Kleurenniveaus

Er zijn zes niveaus; van beginners tot gevorderden elk met een speciaal ski- en vlieggebied. Wanneer je de sport voor het eerst beoefent, doe je dit op het terrein van de speedflyingschool. Daarna ben je klaar voor de hellingen en bergen.

Dit zijn de zes kleuren:

 1. Wit - beginners, terrein: speedflyingschool.
 2. Geel - beginners, terrein: kleine helling zonder obstakels.
 3. Oranje - beginners, terrein: grote helling zonder obstakels.
 4. Groen - beginners/gevorderden, terrein: grote helling met obstakels.
 5. Blauw - gevorderden, terrein: berg (volledige zelfstandigheid tijdens vlucht).
 6. Bruin - gevorderden/professionals, terrein: berg.

Waar kun je het doen?

Overal waar bergen zijn en waar sneeuw ligt. Speedflying is dus een echte wintersport. Er zijn tal van landen waar de sport inmiddels geïntroduceerd is, zoals Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Noorwegen, Zweden, Rusland, Oekraïne, Japan, Engeland, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Meer informatie vind je op: www.speed-flying.com.