Vliegen met een snowkite

Nieuwste wintersporttrend

Getty Images

Veel wintersporters willen vroeg of laat wel eens wat anders. Nou, dat kan! Er is namelijk genoeg te doen in ijzige sneeuwgebieden. Wat dacht je bijvoorbeeld van snowkiten?

Als je ooit een keer op wintersport bent geweest, blijf je elke winter het verlangen voelen om naar de besneeuwde toppen en bepoederde hellingen terug te keren. Wintersport is verslavend. En toch, zelfs snowboarden gaat op een dag vervelen. Klamp je dan vast aan een snowkite!

Waar kun je kiten?

Wanneer je gaat snowkiten suis je over de sneeuwvlakte van een gletsjer. In Nederland hebben we onze eigen variant van snowkiten: kitesurfing. Kitesurfers staan op een surfboard en laten zich met behulp van een gigantische, gedeeltelijk opblaasbare vlieger door de wind over het water trekken.

Als de wind goed staat en sterk genoeg is, zie je overal kleurige vliegers en kiters die over het water snellen en spectaculaire sprongen maken. De rage groeit explosief en is vergelijkbaar met de eerdere gekte rond windsurfen. Kiten kan ook op het land en in de sneeuw. Snowkiten is de nieuwste en spannendste variant.

De techniek

De techniek van alle vormen van kiten is vrijwel hetzelfde. Als je dus al kunt kitesurfen, ben je bij snowkiten in het voordeel. Afhankelijk van hoe hard het waait, wordt er gevliegerd met kites die een oppervlakte hebben van 6, 8, 10, 12, 14, 16 of 18 vierkante meter.

Je staat bij het snowkiten op gewone snowboards of ski's. Het snowkiten vindt meestal plaats op de sneeuw van bevroren bergmeren, gletsjers of hogere sneeuwplateaus. Op een normale skipiste zul je niet veel snowkiters tegenkomen, want voor deze sport heb je een horizontale vlakte nodig.

De snelheden die op ijs en sneeuw worden bereikt zijn duizelingwekkend. Ze zijn nog verbluffender dan de snelheden die op het water worden gehaald. Door de glijkracht heeft een snowkiter immers veel minder wind nodig om hard over de sneeuw te snellen.

Sensatie

Suizen over een oneindige witte vlakte is een verslavend gevoel. Ook de sprongen die met behulp van sneeuwschansen worden gemaakt, overtreffen de 'normale' kitesurfjumps. Sprongen van tien meter hoog en vijftig meter ver zijn heel normaal.

Tijdens het springen krijgt de kiter het gevoel dat hij vliegt. Maar pas op! Je zult bij snowkiten niet snel een nat pak krijgen, maar je kunt wel van alles kneuzen of breken. Een helm en lichaamsbeschermers zijn daarom absoluut aan te raden wanneer je gaat snowkiten.

Wil je ook gaan kiten? Kitesurf- en snowkitescholen over de hele wereld zijn te vinden op www.kite-schools.com.

Auteur 
  • Redactie