13 symptomen van slecht zicht

Hoe meer je meet, hoe meer je weet

oogmeting
Getty Images

We doen allemaal ons best om zo lang mogelijk zo gezond mogelijk te blijven. Gezond eten en lekker bewegen horen daarbij. Je ogen regelmatig laten checken, past ook perfect in dat rijtje. Doe dat in ieder geval iedere twee jaar, maar zeker ook wanneer je één van deze dertien symptomen ervaart.

Veel mensen hebben in eerste instantie niet door dat ze slechter gaan zien, omdat het zo geleidelijk gaat. Als je merkt dat autorijden, lezen of computeren extra inspanning van je ogen vergt of je hier zelfs hoofdpijn door krijgt, dan is de kans groot dat je ogen achteruit gegaan zijn. Een oogcheck is dan extra belangrijk, want het tijdig opsporen van oogproblemen, voorkomt dat de klachten verergeren. Zichtproblemen zijn meestal makkelijk op te lossen met een bril of contactlenzen.

Waarom is een oogcheck zo belangrijk?

Een verminderd zicht is niet alleen ongemakkelijk in het dagelijks leven, het brengt ook risico’s met zich mee, bijvoorbeeld bij deelname aan het verkeer. Daarom is het belangrijk je ogen iedere twee jaar te laten checken. Niet alleen weet je dan zeker dat je scherp ziet, eventueel met hulp van een bril of lenzen, maar door regelmatige controle zorg je ervoor dat het dagelijks leven een stuk comfortabeler wordt.

Controleren oogdruk

Een andere reden om voor een check naar de opticien te gaan is het meten van je oogdruk. Vooral als je ouder wordt, kan je oogdruk toenemen. In veel gevallen geeft een hoge oogdruk geen klachten. Veel mensen merken dus niet dat ze het hebben. Als er langdurig sprake is van te hoge oogdruk, kan er schade ontstaan in de oogzenuw. Dat wil je natuurlijk voor zijn.

En als je al een bril of lenzen hebt?

Die regelmatige oogcontrole is trouwens ook belangrijk voor mensen die al een bril of lenzen dragen. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat een kwart van de mensen hun oogcontrole voor zich uit schuift en tijdens de pandemie gebeurde dat nog eens extra. Dat betekent dat er veel Nederlanders rondlopen die al lang weer toe zijn aan een controle en eventueel een aanpassing van de sterkte van hun bril of lenzen. Maar liefst 30 tot 40 procent van de bril- en lenzendragers hebben niet door dat hun zicht in de loop van de tijd verslechterd is, maak dus snel die afspraak, bijvoorbeeld bij de gediplomeerde opticiens van Pearle.

13 redenen om je ogen te laten checken bij de opticien

Zoals gezegd valt het de meeste mensen niet op dat ze slechter gaan zien. Maar er zijn wel degelijk aanwijzingen dat je ogen achteruit gaan. Ervaar je één van deze dertien symptomen, dan is het extra belangrijk je ogen te laten controleren. Doe dat ook als je twijfelt.

 1. Je ervaart problemen met lezen
  • Je hebt meer licht nodig om teksten te kunnen lezen
  • Je moet het lettertype op je beeldscherm of telefoon groter zette
  • Je moet een boek of scherm steeds verder van je afhouden
 2. Frutten met je bril
  • Het optillen van je bril
  • Je bril elke keer afdoen
  • Je bril verder op de neus zetten
 3.  Je hebt regelmatig hoofdpijn
 4. Je hebt last van vermoeidheid
 5. Je knijpt met je ogen om goed te zien
 6. Fel licht hindert je
 7. Concentratieproblemen
 8. Onzeker gevoel in het verkeer
 9. Je rijdt liever niet in het donker
 10. Jeuk tussen je ogen
 11. Tranende ogen
 12. Slecht evenwicht
 13. Bij presentaties moet je vooraan zitten
   

Het zijn de Oogcheckweken bij Pearle

Ervaar jij een of meerdere van bovenstaande symptomen? Of wil je sowieso eens weten hoe het met je ogen gaat? Check dan eens in bij Pearle. Het zijn daar namelijk de Oogcheckweken. Alle Pearle opticiens zijn gediplomeerd, zodat je verzekerd bent van een betrouwbare uitslag en een deskundig advies. Als je nu een afspraak maakt, krijg je een gratis oogcheck ter waarde van € 30,-. Die controle kost slechts een half uurtje van je tijd en omvat:

 • Oogmeting door een gediplomeerde opticien
 • Oogdrukmeting
 • Sterkte-controle bij bestaande bril/contactlenzen
 • Advies voor de juiste zichtoplossing
 • Zorgverzekeringscheck

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Pearle Opticiens.