donderdag, 9 juli 2020

Allergie beschermt tegen maculadegeneratie

Mensen met een allergie zijn beter beschermd tegen slechtziendheid op latere leeftijd (maculadegeneratie). Dit melden onderzoekers van het Radboudumc.

Maculadegeneratie is een oogaandoening die het centrale gedeelte van het netvlies aantast. In de afgelopen jaren zijn aanwijzingen gevonden dat het afweersysteem een rol speelt bij het ontstaan van deze aandoening. Vooral een (over-)actief complementsysteem - het ‘aangeboren’ onderdeel van de afweer - zou de kans op maculadegeneratie sterk vergroten.

Wetenschappers van het Radboudumc en de Universiteit van Keulen onderzochten ruim 3500 mensen met maculadegeneratie. Deelnemers werden standaard gevraagd naar eventuele allergieën. Anneke den Hollander: “Een allergie is een afweerreactie en we waren benieuwd in hoeverre die allergiereactie effect heeft op de kans om maculadegeneratie te ontwikkelen.”
 
Nieuwsgierig naar mechanisme
De resultaten waren opmerkelijk. Den Hollander: "Een allergie blijkt juist te beschermen tegen maculadegeneratie. En het maakt niet uit of het gaat om een allergie tegen pinda’s, pollen, huisstofmijten of medicijnen; het geldt voor allergieën in het algemeen. Heb je een allergie, dan heb je 25 procent minder kans op macula degeneratie. Op latere leeftijd loopt dat verschil zelfs op tot 50 procent."

Kennelijk hebben afweersysteem en maculadegeneratie wel degelijk iets met elkaar te maken, maar de onderzoekers vonden in dit onderzoek geen direct verband met het complementsysteem. Den Hollander: “Een allergie leidt niet tot duidelijke veranderingen in dit complementsysteem, dus moeten we de relatie zoeken in het andere deel, in het verworven afweersysteem. De resultaten maken ons in elk geval bijzonder nieuwsgierig naar hoe die bescherming via een allergie tot stand komt. Mogelijk kunnen we die kennis gebruiken voor de ontwikkeling van een betere behandeling of preventie van de ziekte.”

De resultaten van het onderzoek verschenen in Investigative Ophthalmology & Visual Science.
 

Bron(nen):