zondag, 22 mei 2022

Anticonceptiepil vergroot kans op glaucoom

Vrouwen die langer dan drie jaar orale anticonceptie slikken, hebben een twee keer zo grote kans op het ontwikkelen van glaucoom, een oogziekte die kan leiden tot blindheid.

Onderzoekers van de University of California, de Duke University School of Medicine en de Nanchang University (China) presenteerden de resultaten van hun onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Opthalmology in New Orleans. Ze waarschuwen gyneacologen en oogartsen ervoor dat orale anticonceptie een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de oogziekte. Artsen zouden hun patiƫnten dan ook moeten informeren en de ogen testen als er ook sprake is van andere risicofactoren.

Onderzoek
Het is voor het eerst dat een onderzoek een verband laat zien tussen een verhoogd risico op glaucoom en vrouwen die langer dan drie jaar de pil slikken. De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 3.046 vrouwen ouder dan 40 jaar. De gegevens zijn afkomstig uit de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

De vrouwen die langdurig anticonceptie slikten, ontwikkelden twee keer vaker glaucoom dan vrouwen die de anticonceptie niet gebruikt hadden. Hoewel het onderzoek geen oorzakelijk verband laat zien, lijkt langdurige anticonceptiegebruik een risicofactor voor de oogziekten. Eerder onderzoek heeft al laten zien dat het geslachtshormoon oestrogeen een belangrijk rol speelt bij het ontstaan van glaucoom.

Vervolg
"Dit onderzoek moet een prikkel zijn voor vervolgonderzoek", aldus onderzoeker Shan Lin. "In vervolgonderzoek kan wellicht een oorzakelijk verband worden aangetoond. Voor alsnog lijkt het me goed als vrouwen die langer dan drie jaar de pil gebruiken, gescreend worden voor glaucoom als er ook sprake is van andere risicofactoren."

Bron(nen):

Lees ook