Beschermt jouw zonnebril optimaal?

Bril met UV-filter helpt schade voorkomen

Getty Images

Wanneer je de zon in gaat, kies je een zonnebrandcrème die je huid optimaal beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Jouw ogen hebben deze bescherming ook nodig. Kies daarom een zonnebril met UV-filter.

Twee procent van de zonnestralen bestaat uit ultraviolet (UV) licht. Dit licht zorgt dat we bruin worden, maar kan ook het hoornvlies en de ooglens beschadigen.

Ogen beschermen

Bij een slechte oogbescherming kun je last krijgen van tijdelijke kwalen, zoals sneeuwblindheid of pijnlijke en rode ogen. Een zonnebril is dan ook meer dan alleen mooi of handig.

Hij beschermt je ogen tegen schadelijke UV-straling en helpt zo de oogbeschadiging cataract (grijze of grauwe staar) te voorkomen, die mogelijk veroorzaakt wordt door UV-licht. Maar hoe kies je een goede zonnebril?

CE-keurmerk

Kies in elk geval voor een bril met een CE-keurmerk, dit keurmerk kun je vinden in de brillenpoot van de bril. Zonnebrillen met dit keurmerk houden namelijk ultraviolet licht tegen.

Andere zonnebrillen houden wel licht tegen, maar geen UV-straling. Wanneer je deze draagt, worden je pupillen groter, omdat ze minder licht tegen hoeven te houden.

De UV-straling kan hierdoor nog meer schade aanrichten, omdat je oog zichzelf niet beschermd met een kleinere pupil. Kies daarom altijd voor een zonnebril met dit keurmerk. De hoogst haalbare UV-bescherming die er is, is het CE 3 keurmerk.

Welke filter

Wanneer je een zonnebril koopt, kun je kiezen uit verschillende filters. Maar welke past het best bij jou? Het liefst kies je er een die je in alle omstandigheden kunt gebruiken, maar dat bestaat helaas nog niet.

Je zult merken dat er grote verschillen in straling bestaan. Dit hangt namelijk af van de tijd en de omgeving. In de zomer zul je je bril 's middags harder nodig hebben dan 's ochtends in de lente.

En ook in de sneeuw heb je meer last van de zon dan op het strand. Laat je dan ook goed voorlichten over het filter dat je kiest, zodat deze past bij jouw bezigheden en wensen.

Contrastverhogende glazen

Op een zonnige dag hebben veel mensen last van een zogenaamde blauwzeem in hun beeld. Dit komt doordat wit licht bestaat uit verschillende kleuren.

Elke kleur heeft zijn eigen golflengte en eigen breking. Het blauwe licht breekt sterker en veroorzaakt zo die vertekening. Met contrastverhogende glazen wordt dit blauw uitgefilterd en de overige kleuren gecorrigeerd. Dit soort glazen bieden vaak verlichting bij het autorijden.

Auteur