Draag jij contactlenzen? 9 tips om het hooikoortsseizoen goed door te komen

Hoe kan je lenzen dragen met hooikoorts?

hooikoorts
Getty Images

Het hooikoortsseizoen is in volle gang. Veel lensdragers hebben daardoor extra last van geïrriteerde ogen, terwijl je zou denken dat de lens juist een extra beschermlaagje tegen die vervelende pollen biedt. Met deze negen tips kom je het pollenseizoen als lensdrager wél comfortabel door.

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel, graspollen, struiken of bomen. Zo'n 10 - 20 procent van de Nederlanders heeft er last van. De symptomen zijn een loopneus en niezen. Ook rode, geïrriteerde ogen die tranen of juist ontzettend droog aanvoelen zijn kenmerken van hooikoorts. De hooikoortsperiode loopt grofweg van april tot september. Gelukkig ervaren de meeste mensen alleen klachten in de bloeitijd van de specifieke pollen waar zij op reageren. Maar in die periode kan het knap lastig zijn, zeker als je lenzen draagt.

Waarom hebben contactlensdragers extra last van hooikoorts?

Hoewel je zou verwachten dat contactlenzen je ogen beschermen tegen al die pollen - er zit immers een extra laagje tussen - zijn het juist de ogen van lenzendragers die extra geïrriteerd raken in het hooikoortsseizoen. Dat komt omdat contactlenzen poreus zijn en daardoor zuurstof en vocht doorlaten. Ook pollen en stuifmeel worden doorgelaten en nestelen zich tussen je contactlenzen en je ogen, waardoor die extra eiwitten maken. En die eiwitten komen vervolgens in je traanvocht terecht. Het gevolg: jeuk, irritatie en troebele lenzen. En als je in je ogen wrijft, worden die klachten alleen maar erger. Wat kun je hieraan doen? Wij geven je negen praktische tips voor lenzendragers.

1. Check, check, dubbelcheck

Als je altijd veel last van hooikoorts hebt, houd daar dan rekening mee in je agenda. 's Ochtends hangt er nog niet zoveel stuifmeel in de lucht, dus dat is het ideale dagdeel om eropuit te gaan. Ook na een fikse regenbui is de pollenconcentratie laag. Check sowieso een pollenradar voor je op pad gaat, zodat je precies weet waar en wanneer de kans op hooikoortsklachten het grootst is.

2. Denk eens aan daglenzen

Met daglenzen start je iedere dag met schone, frisse lenzen. Zo geef je stuifmeel geen kans om aan je lenzen te hechten en zo een irriterend laagje op te bouwen. Bijkomend voordeel: minder last van hooikoortsogen betekent ook minder in je ogen wrijven, waardoor het risico dat je je lenzen per ongeluk beschadigd of kwijtraakt ook een stuk minder groot is. En mocht dat onverhoopt toch gebeuren, dan doe je simpelweg een nieuw paar lenzen in.

Bij Pearle hebben ze een grote collectie daglenzen, voor ieder type ogen. Je bestelt er al goedkope daglenzen vanaf €20 per maand. Dat is maar €0,66 per dag! Maak online een afspraak of kom langs in een winkel bij jou in de buurt en laat je adviseren door een contactlensspecialist.

3. Dagje naar de kust

Houd rekening met je omgeving als je een dagje uit gaat. Een lange wandeling in het bos of een grasrijke omgeving is mooi, maar geeft vaak problemen als je hooikoorts hebt. Aan zee is de stuifmeelconcentratie een stuk lager. Kies dus liever voor een fijne strandwandeling.

4. Wissel af met je bril

Als je ogen erg reageren op de pollen in de lucht, kun je ook je bril iets vaker opzetten. Bijvoorbeeld op dagen dat de pollen erg geconcentreerd zijn of als je 's avonds de deur niet meer uit hoeft na een lange dag.

5. Overweeg nachtlenzen

's Nachts is de concentratie pollen erg laag, waardoor stuifmeel en andere allergenen zich minder snel ophopen tussen je ogen en je lens. Als je erg hooikoortsgevoelig bent, kunnen speciale nachtlenzen daarom ook een goede optie zijn. Dit zijn op maat gemaakte lenzen die je ogen ’s nachts corrigeren, zodat je overdag scherp ziet. Overdag heb je dus geen lenzen nodig en daardoor ook minder oogirritatie. Ideaal dus wanneer je last van hooikoorts hebt. Overigens kun je nachtlenzen niet online kopen, want het aanmeten ervan is zeer nauwkeurig maatwerk dat alleen door een speciaal opgeleide contactlensspecialist of optometrist gedaan mag worden. Als je wil weten of nachtlenzen iets voor jou zijn, kun je dus het beste een vrijblijvende afspraak maken bij een specialist van een Pearle Nachtlenzen winkel.

6. Let op je slaaphygiëne

Houd je slaapkamer zoveel mogelijk pollenvrij. Pak iets vaker de stofzuiger en verschoon je beddengoed regelmatig. Douche en was je haar voor het slapengaan, zodat je pollenvrij je bed in stapt. Wil je je haar niet elke dag wassen? Borstel het dan in ieder geval goed uit voor je naar bed gaat, en doe dit niet in je slaapkamer. Gooi gedragen kleding in de was of klop het buiten goed uit. Ook daarin blijven namelijk pollen hangen.

7. Liever geen make-up

Door make-up kunnen je lenzen vervuilen en makkelijker irriteren. Gebruik daarom zo min mogelijk make-up om je lenzen in hooikoortstijd zo schoon mogelijk te houden. Wil je toch make-up dragen? Zorg dan dat je altijd eerst je lenzen in doet en daarna pas je make-up aanbrengt om de kans op vervuiling van je lenzen te beperken. Of kies voor daglenzen, dan heb je iedere dag een schoon setje.

8. Draag een zonnebril

Een zonnebril vermindert het aantal pollen waarmee je in aanraking komt. Het is daarom verstandig om die altijd op te zetten.

Lees ook: Zo onderscheid je een goede van een slechte zonnebril

9. En oogdruppels?

Er zijn bij de drogist talloze oogdruppels tegen hooikoortsklachten, maar die kun je als lensdrager niet klakkeloos gebruiken, want sommige oogdruppels tasten je contactlenzen aan. Lees daarom altijd goed de bijsluiter of laat je adviseren door je Pearle opticien.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Pearle Opticiens.