Hoe behoud je goed zicht in het verkeer?

Zie meer in het verkeer

slecht zicht in het verkeer
Getty Images

Wist je dat er in Nederland maar liefst 8,5 miljoen personenauto's rondrijden? Als je dan bedenkt dat één op de vijf automobilisten zelf aangeeft dat ze niet scherp zien – zelfs niet met bril of lenzen -dan zijn dat een heleboel mensen die niet goed zien. En dan hebben we het nog niet eens over slecht zicht door laagstaande zon, regen of simpelweg vieze ramen. Wereldwijd wordt 5 procent van de ongelukken veroorzaakt door slecht zicht. Hoe houd je scherp zicht op de weg?

Je ogen zijn je belangrijkste zintuig in de auto. Hiermee zie je niet alleen de weg en de verkeersborden, maar ook andere weggebruikers en de omgeving. En die wegen worden drukker en drukker, met auto's maar ook met elektrische fietsers en (deel)scooters. Goed zicht achter het stuur is dus van levensbelang voor jou én je medeverkeer. Want hoe minder je ziet, hoe moeilijker het wordt om direct in te spelen op onverwachte verkeerssituaties.

Elke seconde telt

Niet zo gek dus, dat de wet vereist dat je bij je rijexamen ook een oogtest moet afleggen. Maar dat het belangrijk is om je ogen ook daarna regelmatig te laten testen, dat beseffen de meeste mensen niet. Terwijl uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Pearle (2015) bleek dat 2,4 procent van alle automobilisten zo’n slecht gezichtsvermogen heeft dat zij volgens de normen van het CBR niet zouden mogen rijden! In recenter onderzoek van Pearle (2022) geeft maar liefst één op de vijf automobilisten zelf aan dat ze niet goed scherp zien (ook met bril op) en datzelfde geldt voor mensen op een elektrische fiets.

Laat je ogen checken

Mensen rijden dus soms jarenlang rond met verminderd zicht. Zelfs onder brildragers wacht één op de drie mensen te lang met het doen van een oogmeting. Uit onderzoek blijkt dat bij 61 procent van de mensen binnen twee jaar het gezichtsvermogen is verslechterd, terwijl de gemiddelde tijd tussen oogmetingen 34 maanden is. Daarom is het belangrijk om tenminste elke twee jaar je ogen te laten checken, ook wanneer je niet bewust klachten hebt of slechter ziet en óók wanneer je (nog) geen bril of contactlenzen draagt. Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam zegt hierover het volgende: "In Nederland worden ogen alleen getest bij hoge leeftijd of bij ernstige oogafwijkingen. In de praktijk is een oogmeting of nieuwe bril sneller nodig. Kijk je niet scherp? Doe dan een oogmeting. De verantwoordelijkheid ligt bij jou als bestuurder."

Een oogtest is trouwens niet de enige reden om bij de opticien naar binnen te stappen, want slecht zicht komt niet alleen door verminderde gezichtsscherpte. Het weer, de tijd van de dag, de glazen van je (zonne)bril: het heeft allemaal invloed op je rijvaardigheid. En bij de opticien vind je meerdere zichtoplossingen die jouw zicht op de weg verbeteren. Een zonnebril met gepolariseerde glazen bijvoorbeeld.

Weg met vervelende schittering

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de automobilisten wel eens verrast wordt door laagstaande zon. Een op de drie mensen heeft zelfs geen zonnebril in de auto liggen en 79 procent heeft wel een zonnebril, maar niet met gepolariseerde glazen. Gepolariseerde glazen beschermen je ogen tegen vervelende, soms zelfs gevaarlijke lichtreflectie. Ook  speciale roadview-glazen doen dat: beide glazen zorgen voor goed zicht op de weg, maar de techniek werkt net even anders. Ze nemen allebei die hinderlijke schittering weg op gladde oppervlakten zoals water, glas, sneeuw of een glad wegdek. Bovendien geef je je ogen rust, waardoor je minder hoeft te knijpen en je zicht perfect is.

Beter zicht in het donker

Een ander probleem waar veel mensen mee kampen is slecht zicht in het donker. Als je in het donker niet scherp ziet, word je onzeker en sneller moe achter het stuur en dat maakt het rijden niet veiliger. Ook de koplampen van tegenliggers vormen vaak een probleem. Als deze niet goed zijn afgesteld of fel licht geven, kunnen ze je verblinden. Speciaal voor dit soort momenten zijn er nachtbrillen met night & day glazen beschikbaar. Zo'n bril zorgt ervoor dat je zo’n 56 procent minder last hebt van verblinding in het donker. Hierdoor zijn koplampen van het tegemoetkomend verkeer minder hinderlijk en kun je diepte beter inschatten. Het geeft je ogen rust, voor een veilige autorit. En het mooie: de coating kan ook op een bril met sterkte en omdat de heldere, niet gekleurde glazen zorgen voor scherp zicht onder alle lichtomstandigheden, hoef je  je nachtbril niet meer op of af te zetten.

 Andere tips voor goed zicht

  • Zorg voor schone brillenglazen: leg reinigingsdoekjes in de auto.
  • Poets regelmatig je autoruiten.
  • Zorg dat de ruitenwissers goed werken en vervang eventueel het wisserblad. Controleer ook regelmatig het niveau van de ruitensproeiervloeistof.
  • Leg niets op het dashboard dat weerspiegelt in de autoruit.
  • Gebruik je zonnekleppen.

 

Auteur