Licht in baarmoeder nodig voor ontwikkeling ogen

Getty Images

BAARN - Voor de ontwikkeling van de ogen is het belangrijk dat voldoende licht de baarmoeder bereikt. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Muizen die hun zwangerschap volledig in het donker doorbrengen, bleken nageslacht te krijgen met ogen die niet normaal ontwikkeld waren. Als je door het lichaam van een muis of mens zou kunnen reizen, zou er te weinig licht zijn om iets te zien. Toch komt er een klein beetje licht in het lichaam terecht. Waarschijnlijk is dat licht nodig voor een goede ontwikkeling van de ogen.

​Bloedvaatjes
Normaal vormt er zich tijdens de zwangerschap een netwerk van bloedvaatjes dat het netvlies voedt. Deze bloedvaatjes zouden het zicht verstoren als ze blijvend zouden zijn, daarom worden ze later in de zwangerschap weer opgeruimd. Dit gebeurt echter niet bij muizen die continu in het donker zitten.

Sommige te vroeg geboren baby’s komen ook ter wereld met abnormale bloedvaatjes in het oog, waardoor het netvlies beschadigd is en ze slechter zien. De onderzoekers toonden bovendien aan dat licht een eiwit activeert, melanopsine, dat tevens een rol speelt in onze biologische klik.

Dankzij deze ontdekkingen bij muizen, begrijpen de wetenschappers weer iets meer oogziekten, aangezien deze vaak iets te maken hebben met de bloedvaten.

Bron 
  • BBC