Minder bijziendheid door buitenspelen

Getty Images

BAARN - Kinderen die veel buitenspelen zijn minder vaak bijziend. Met ieder uur dat een kind meer buiten speelt, vermindert de kans op bijziendheid met 2 procent.

Dat blijkt uit een analyse van acht eerder uitgevoerde studies door de University of Cambridge. De studies betreffen gezamenlijk meer dan 10.000 kinderen en tieners. Waarschijnlijk zijn de blootstelling aan natuurlijk licht en de tijd die kinderen besteden aan het kijken naar objecten die ver weg zijn belangrijke factoren in dit verband.

Buitenspelen
De onderzoekers presenteerden hun bevindingen op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Ophthalmology in Florida. Ze stelden dat kinderen die bijziend (myopie) zijn gemiddeld 3,7 uur minder buitenspelen, dan kinderen die een goed zicht hebben of verziend zijn. Waarom dat is hebben de onderzoekers nog niet duidelijk.

Lezen
Het zou kunnen zijn dat kinderen die veel buitenspelen minder lezen, studeren of computerspelletjes spelen. Dit is echter niet in alle studies bewezen.

Volgens onderzoeker Justin Sherwin is meer onderzoek nodig om aan te tonen welke factoren de grootste invloed hebben. Meer verzien, minder dichtbij zien, blootstelling aan natuurlijke UV-licht en lichamelijke activiteit lijken nu de belangrijkste factoren.

Bijwerkingen
"Er zijn ook andere factoren waarmee rekening gehouden moet worden als het gaat om buitenspelen. Zo worden buitenspelende kinderen meer blootgesteld aan schadelijke UV-straling waarmee het risico op huidkanker, cataract en andere kankers wordt vergroot.", vertelt Sherwin. "Aan de andere kant beschermt een toename in bewegen in de buitenlucht ook tegen diabetes, overgewicht, vitamine D-tekort en botontkalking."

Bron 
  • BBC