Oogklachten door rosacea: kan dat?

Getty Images

Ik heb rosacea. Sinds een jaar krijg ik vaak last van mijn ogen: ze worden rood, raken geïrriteerd en door olieachtige vocht krijg ik vaak een troebel zicht. Vanwege een slechte traanproductie krijg ik kunsttranen voor droge ogen. Kunnen die oogklachten iets met rosacea te maken hebben? Zo ja, hoe komt dit en is drie keer per dag een kunsttraan dan de enige remedie?

Alie

Dick van Gerwen, dermatoloog:

Oogafwijkingen bij rosacea komen bij ruim 50 procent van alle patiënten voor. In de meeste gevallen wordt u met deze oogklachten ook naar de oogarts doorverwezen. Meestal gaat het om vrij onschuldige ontstekingen van de ooglidranden of bultjes in de huid van de oogleden.

Soms gaat het om ontstekingen van het hoornvlies. De ogen zijn daarbij pijnlijk en tranen gemakkelijk. Er is ook sprake van lichtschuwheid. Dit wordt rosacea-keratitis genoemd. Als dat niet tijdig herkend en behandeld wordt, kunnen er littekens op het hoornvlies ontstaan waardoor je slechter gaat zien.

Meestal reageert rosacea en de oogafwijkingen daarbij goed op langdurige behandeling met antibiotica. Bijvoorbeeld minocycline, een keer per dag 200 milligram voor twee maanden lang. Ik adviseer dus een bezoek aan de oogarts.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.