'Ook baby's een zonnebril op'

Getty Images

Niet alleen de huid van baby's en kinderen moet goed beschermd worden tegen de zon, maar ook de ogen. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen. Daarvoor waarschuwt het Oogfonds.

De organisatie start met een campagne om ouders ervan bewust te maken dat UV-straling niet alleen voor de huid, maar ook voor de ogen schadelijk kan zijn. Het oogfonds raadt daarom ook kinderen en baby's een zonnebril op te zetten als ze in de zomer buiten komen.

Kinderogen extra kwetsbaar

Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral met baby’s is het daarom oppassen geblazen. Hun gezicht dient te allen tijden in de schaduw te blijven en de ogen te beschermen tegen de zon.

UV-straling

De schadelijke invloed van UV-straling verschilt per moment en per locatie. UV-straling is het hoogst in de zomer tussen 12 en 15 uur, ook op bewolkte dagen. Hoe dichter bij evenaar, hoe hoger de straling.

Straling weerkaatst op zand, water en sneeuw. Ook op grote hoogte is de intensiteit hoger. In de bergen, op het water, maar ook op het strand wordt daarom aangeraden de ogen extra te beschermen.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Oogfonds