Twee verschillende kleuren ogen

Heterochromia iridis

Getty Images

Iemand met twee totaal verschillend gekleurde ogen heeft heterochromia iridis, een zeldzame afwijking. Heterochromia ontstaat door een erfelijke aandoening of door invloeden van buitenaf. Meestal heeft iemand met twee verschillende kleuren ogen ook andere opvallende lichamelijke kenmerken.

Een verkleuring van het oog kan op iedere leeftijd opkomen. Op welke leeftijd je het voor het eerst ziet, hangt af van de oorzaak van de verkleuring. Juist omdat alleen twee verschillende kleuren ogen niet vaak voorkomt, is het belangrijk te achterhalen wat die oorzaak is. In sommige gevallen kan de verkleuring van één oog namelijk ook met andere lichamelijke problemen te maken hebben.

 

Erfelijke vormen

Er zijn verschillende erfelijke vormen van heterochromia iridis. Heeft iemand alleen twee verschillende kleuren ogen dan noemen we dit 'eenvoudige heterochromia'. Bij deze erfelijke vorm kleurt één oog na verloop van tijd lichter. De oorzaak ligt in een verandering van de pigmentvorming in je oog, waarvoor geen duidelijke aanleiding is.

 

Een andere erfelijke vorm van heterochromia is het Waardenburgsyndroom. Dit syndroom is genoemd naar de Nederlandse oogarts Petrus Johannes Waardenburg. Hij ontdekte dat twee verschillende kleuren ogen vaak samen gaat met doofheid. Maar dat niet alleen. Een brede neusbrug, een witte haarlok op het voorhoofd en vroegtijdig grijs worden waren lichamelijke kenmerken die hij bij verschillende generaties in één familie ontdekte. Mensen met al deze verschillende afwijkingen hebben het Waardenburgsyndroom.

 

Het Horner-syndroom is ook een aangeboren afwijking die heterochromia veroorzaakt. Het verkleurde oog kleurt dan blauw. Mensen met dit syndroom hebben vaak meer opvallende symptomen. De aandoening die het syndroom veroorzaakt kan namelijk schade aanbrengen aan je hersenen, ruggengraat, longen en nek. Dit kan aangeboren zijn, maar ook later ontstaan.

 

Invloeden van buitenaf

Naast erfelijke afwijkingen kunnen ook invloeden van buitenaf heterochromia veroorzaken. Voorbeelden van deze invloeden zijn:

  • Een bloeding of ontsteking in het oog.
  • Schade aan het oog door bijvoorbeeld een ongeluk.
  • Langdurig gebruik van oogdruppels.

Wanneer een oog plotseling van kleur verandert, kan dit wijzen op een ander lichamelijke probleem. Het is daarom belangrijk dat je de verkleuring laat onderzoeken door een oogarts.

Auteur