Voordelig het nieuwe jaar in? Zó werkt de brilvergoeding bij je opticien

Check je zorgverzekering voor vergoeding van je (computer)bril of lenzen

Vrouw met rode bril
Getty Images

De start van een nieuw jaar leent zich uitstekend om je gezondheid eens kritisch onder de loep te nemen. Daar hoort aandacht voor je ogen natuurlijk bij. Januari is dan ook dé maand om je ogen te laten checken en indien nodig een nieuwe bril of lenzen aan te schaffen. Zo ga je met scherp zicht het nieuwe jaar in. En het mooie is: het kan zijn dat je verzekering een flink deel betaalt!

Ben jij aan het einde van het jaar overgestapt van zorgverzekeraar? Je bent niet de enige. Een groot deel van de Nederlanders wisselde van zorgverzekering. En dat betekent dat je zorgverzekeraar mogelijk de gemaakte kosten (grotendeels) gaat dekken voor je nieuwe (computer)bril, zonnebril op sterkte of lenzen. Hoe zit dat precies? We leggen het je graag uit.

Laat in januari je ogen checken

Je sterkte gaat vaak ongemerkt achteruit. Hoofdpijn, vermoeidheid, leesproblemen, moeite met focussen, concentratieproblemen en een onzeker gevoel in het verkeer: het zijn allemaal symptomen van verminderd zicht. Daarom is het belangrijk je ogen iedere 2 jaar te laten checken. Je start het jaar goed als je een afspraak voor een oogmeting maakt bij de opticien, ook als je twijfelt of zelfs geen klachten hebt. 

Brilvergoeding bij de opticien

Maar die brilvergoeding, hoe zit dat? Met een basisverzekering kom je alleen in aanmerking voor een vergoeding wanneer er sprake is van een medische noodzaak. Het gaat dan om speciale medische lenzen of bijzondere optische hulpmiddelen, zoals een telescoopbril, een verrekijkerloep of een ptosisbril. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, kun je de kosten voor een nieuwe bril of contactlenzen vaak (deels) declareren bij jouw zorgverzekeraar. Zonde als je die vergoeding laat liggen natuurlijk, want het leven is al duur genoeg. Onder de dekking van de zorgverzekering vallen overigens alleen brillen die je koopt bij een opticien. 

Doe de polischeck

De hoogte van de vergoeding en wat er precies verzekerd is, is afhankelijk van jouw verzekeraar. In de meeste gevallen heb je geen toestemming nodig van je zorgverzekeraar voordat je een bril koopt bij een opticien. Sommige verzekeraars hebben echter afspraken gemaakt met bepaalde opticiens. Wil je in dit geval een bril kopen bij een andere opticien? Dan is vaak wel toestemming vooraf nodig. 

Wanneer je een aanvullende zorgverzekering hebt met een vergoeding voor een bril of contactlenzen, dan heb je jaarlijks of één keer per twee of drie jaar recht op een vergoeding. Onder de brilvergoeding vallen ook de kosten van een beeldschermbril en een zonnebril op sterkte. De hoogte van de vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en -pakket, de gemiddelde vergoeding is 130 euro. Check dus altijd even je polisvoorwaarden. Er geldt overigens geen eigen risico bij de vergoedingen, dus dat scheelt. Ook handig om te weten: wanneer je een nieuwe aanvullende verzekering hebt afgesloten of bent overgestapt naar een andere verzekeraar, heb je meteen recht op de vergoeding voor een bril, computerbril of lenzen. 

 

Auteur