Voordelig het nieuwe jaar in? Zó werkt de brilvergoeding bij je opticien

Check je zorgverzekering voor vergoeding van je (computer)bril of lenzen

Vrouw met rode bril
Getty Images

De start van een nieuw jaar leent zich uitstekend om je gezondheid eens kritisch onder de loep te nemen. Daar hoort aandacht voor je ogen natuurlijk bij. Januari is dan ook dé maand om je ogen te laten checken en indien nodig een nieuwe bril of lenzen aan te schaffen. Zo ga je met scherp zicht het nieuwe jaar in. En het mooie is: het kan zijn dat je verzekering een flink deel betaalt!

Ben jij vorige maand overgestapt van zorgverzekeraar? Je bent niet de enige. Een groot deel van de Nederlanders wisselde eind 2023 van zorgverzekering. En dat betekent dat je zorgverzekeraar mogelijk de gemaakte kosten (grotendeels) gaat dekken voor je nieuwe (computer)bril, zonnebril op sterkte of lenzen. Hoe zit dat precies? We leggen het je graag uit.

Laat in januari je ogen checken

Je sterkte gaat vaak ongemerkt achteruit. Hoofdpijn, vermoeidheid, leesproblemen, moeite met focussen, concentratieproblemen en een onzeker gevoel in het verkeer: het zijn allemaal symptomen van verminderd zicht. Daarom is het belangrijk je ogen iedere 2 jaar te laten checken. Je start het jaar goed als je een afspraak voor een oogmeting maakt bij Pearle Opticiens, ook als je twijfelt of zelfs geen klachten hebt. Zo'n oogmeting (t.w.v. €30) kost je slechts een half uur en is nu tijdelijk voor iedereen gratis. Bovendien krijg je nu tot en met 4 februari tot €100 korting op een complete bril naast de mogelijke brilvergoeding van je zorgverzekeraar. Dus ook als je niet aanvullend verzekerd bent is je bril nu extra voordelig. 

Brilvergoeding bij de opticien

Maar die brilvergoeding, hoe zit dat? Met een basisverzekering kom je alleen in aanmerking voor een vergoeding wanneer er sprake is van een medische noodzaak. Het gaat dan om speciale medische lenzen of bijzondere optische hulpmiddelen, zoals een telescoopbril, een verrekijkerloep of een ptosisbril. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, kun je de kosten voor een nieuwe bril of contactlenzen vaak (deels) declareren bij jouw zorgverzekeraar. Zonde als je die vergoeding laat liggen natuurlijk, want het leven is al duur genoeg. Onder de dekking van de zorgverzekering vallen overigens alleen brillen die je koopt bij een opticien. 

Doe de polischeck

De hoogte van de vergoeding en wat er precies verzekerd is, is afhankelijk van jouw verzekeraar. In de meeste gevallen heb je geen toestemming nodig van je zorgverzekeraar voordat je een bril koopt bij een opticien. Sommige verzekeraars hebben echter afspraken gemaakt met bepaalde opticiens. Wil je in dit geval een bril kopen bij een andere opticien? Dan is vaak wel toestemming vooraf nodig.

Tip: Pearle heeft een handige online polischeck waarmee je in slechts een paar stappen kunt zien of in jouw zorgpakket een bril- of lenzenvergoeding is inbegrepen en hoe hoog deze vergoeding mogelijk is.

Wanneer je een aanvullende zorgverzekering hebt met een vergoeding voor een bril of contactlenzen, dan heb je jaarlijks of één keer per twee of drie jaar recht op een vergoeding. Onder de brilvergoeding vallen ook de kosten van een beeldschermbril en een zonnebril op sterkte. De hoogte van de vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en -pakket, de gemiddelde vergoeding is 130 euro. Check dus altijd even je polisvoorwaarden of doe de eerdergenoemde polischeck. Er geldt overigens geen eigen risico bij de vergoedingen, dus dat scheelt. Ook handig om te weten: wanneer je een nieuwe aanvullende verzekering hebt afgesloten of bent overgestapt naar een andere verzekeraar, heb je meteen recht op de vergoeding voor een bril, computerbril of lenzen. 

Hoe krijg je die vergoeding?

Omdat voorschieten en daarna declareren bij je zorgverzekering vervelend kan zijn, regelen de opticiens van Pearle dat hele proces voor je. Zij kijken samen met jou hoeveel je zorgverzekeraar vergoedt. Het bedrag wordt dan direct van de kosten voor een nieuwe bril of lenzen afgetrokken. Dit kan Pearle Opticiens bij vrijwel alle verzekeraars. Deze kosten hoef je dus niet zelf voor te schieten*. Alle reden dus om even bij Pearle Opticiens binnen te lopen en het nieuwe jaar met een nieuwe bril te beginnen.
 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Pearle Opticiens.

*Als achteraf blijkt dat de vergoeding al verbruikt is, dan brengt Pearle Opticiens het bedrag alsnog bij je in rekening. Helaas kunnen zij niet van tevoren inzien of jouw vergoeding al verbruikt is. Het is daarom handig om dit zelf te controleren bij je zorgverzekeraar.