Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Voorkom computerogen

Staren naar het beeldscherm

Zit je meer dan vier uur per dag achter de computer? Dan kun je last krijgen van computerogen. Mensen met computerogen hebben meer kans op bijziendheid. Oudere computergebruikers die lang achter de computer zitten hebben vaak last van verziendheid. Wat is bijziendheid en verziendheid? En hoe weet je of je last hebt van computerogen?

Ieder normaal oog heeft een ooglens. De ooglens projecteert beelden in verkleinde vorm op je netvlies. Sommige mensen hebben problemen met het scherpstellen van die beelden. Ze hebben last van verziendheid of bijziendheid.

Ver- en bijziendheid

Als je last hebt van verziendheid kun je voorwerpen ver weg wel scherp zien, maar voorwerpen dichtbij zie je wazig. Heb je last van bijziendheid dan zie je voorwerpen dichtbij scherp, maar voorwerpen ver weg wazig.

Bril of lenzen

Ben je bijziend of verziend dan kun je een bril of lenzen dragen. Een bril is het makkelijkste in het gebruik. Lenzen moet je indoen en uitdoen én je moet ze goed schoonhouden. Een voordeel van lenzen is wel dat ze de fout in je oog beter corrigeren. Dat komt doordat ze direct op het oog worden gedragen. Je zicht is hierdoor scherper dan wanneer je een bril draagt.

 

Computerogen?

Veel mensen zitten tegenwoordig lang achter de computer. Hierdoor kun je last krijgen van computerogen. Loop om na te gaan of je last hebt van computerogen de volgende vragenlijst na. Als je één of meer van de vragen met “ja” beantwoordt dan worden je ogen teveel belast.

 

Heb je tijdens of na het werk:

  • Prikkende of brandende ogen?
  • Tranen in je ogen?
  • Verblindende flitsen voor je ogen?
  • Minder scherp zicht?

Heb je na het werk last van je ogen, als je:

  • TV kijkt?
  • Leest?
  • In de auto rijdt?

Computerogen tegengaan

Heb je op de bovenstaande vragen vaak 'ja' geantwoord? Dan kun je een aantal aanpassingen aan je computer maken om computerogen tegen te gaan.

  • Zorg dat het daglicht niet direct op je scherm valt. Dit vermoeit je ogen teveel. Draai het scherm dus zo, dat je geen reflectie van het daglicht op je scherm ziet.
  • Stel je computerscherm goed af. De bovenkant van het scherm moet ter hoogte van je voorhoofd zijn. Het scherm zelf moet op een armlengte afstand staan.
  • Werk je meer dan 5 uur per dag op de computer? Zorg dan dat je minimaal iedere twee uur een kwartier lang pauze inlast.

Reactie toevoegen

4 Comments

Door Similasan (niet gecontroleerd) op vr, 03/25/2016 - 11:03

Om irritatie als gevolg van langdurig schermgebruik te verzachten zijn er ook oogdruppels en sprays verkrijgbaar. Gemakkelijk te sprayen en of te druppelen.

Door Nuchter (niet gecontroleerd) op ma, 07/06/2015 - 05:27

Zo zie je maar hoe stom de Nederlandse taal in elkaar zit.

Door david (niet gecontroleerd) op di, 04/21/2015 - 12:30

als we toch op die toer gaan:
-hangt ervan af of je met je gezicht richting het beeldscherm kijkt of andersom zit.....

serieus: Last van computer ogen: Neem micropauzes waarbij je in de verte staart. Ga knipperen, gebruik af en toe oogdruppels. Zorg dat je je zelf niet pusht. Als de compensatie kracht van je ogen afneemt (leeftijd eh, hou je niet tegen) dan moet je langs de Optometrist (die kijkt dan gelijk of je droge ogen hebt, een leesbril nodig, etc)

Door anja.hogervorst... (niet gecontroleerd) op di, 04/21/2015 - 08:54

Volgens mij heb je achter de computer zitten totaal geen last van je ogen! Wel wanneer je ervoor zit!