vrijdag, 22 oktober 2021

Zijn goedkope lenzen slecht voor je ogen?

‘Je ogen veranderen continu’

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: zijn goedkope lenzen slecht voor je ogen?

Het antwoord is nee. Kwaliteit is niet afhankelijk van de prijs. Het is wel belangrijk om te weten welke contactlenzen bij jouw ogen passen en om een tot twee keer per jaar langs te gaan bij een specialist voor controle. Ogen kunnen in de loop van de tijd veranderen en een verkeerde lens kan ernstige gevolgen hebben voor je ogen.

Aankoop

Lenzen zijn al te koop voor vijf euro bij een drogisterij. Bij optometristen betaal je vaak wat meer. De lenzen bij de drogisterijen voldoen aan dezelfde wettelijke eisen als die van een opticien en ook het materiaal is van dezelfde kwaliteit. Een drogisterij heeft in veel gevallen alleen standaard lenzen en de werknemers zijn geen oogspecialisten. Optometristen hebben vaak geavanceerde technologie in huis, waardoor ze jouw ogen zo nauwkeurig mogelijk kunnen testen en een lens op maat kunnen maken.  

Laat je ogen testen

Voordat je voor de eerste keer contactlenzen koopt is het belangrijk om je ogen op te laten meten door een optometrist of contactlensspecialist. Zij kijken naar de hoeveelheid en kwaliteit van het traanvocht in je oog, de conditie van de oogleden, beschadigingen en de vorm van je hoornvlies. Specialisten kunnen je informeren over de juiste soort lens: vormstabiele (harde), zachte of hybride lenzen. Deze verschillen zitten voornamelijk in de gewenning, draagcomfort, levensduur, kosten en mogelijkheden tot maatwerk. 

Ogen veranderen

Als je een lens hebt gekocht die goed zit, houdt dit niet in dat je altijd dezelfde kan dragen. Wees je ervan bewust dat je ogen kunnen veranderen. Je zicht kan achteruitgaan of de hoeveelheid traanvocht in je oog kan meer worden. Het wordt geadviseerd om je ogen een tot twee keer per jaar te laten controleren door een specialist. Afhankelijk van de bevindingen kan het advies gegeven worden het type lens te veranderen, te stoppen met het dragen van de lenzen of door te gaan met het dragen van deze lenzen.

Vergeet daarnaast niet om je lenzen goed schoon te maken. Het gebrek aan hygiëne kan ervoor zorgen dat allerlei bacteriën, virussen, schimmels of parasieten in je oog komen te zitten. Dit komt vaak voor bij zachte lenzen, omdat je op harde lenzen ieder vuiltje meteen ziet. 

Mochten er klachten ontstaan bij het dragen van (goedkope) lenzen, dan adviseren specialisten om de contactlens onmiddellijk uit te doen en naar een specialist te gaan. Dit staat zowel op de verpakking als bijsluiter.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron(nen):