Zo voorkom je oogziekten door zachte lenzen

Laat je ogen jaarlijks controleren

Getty Images

Onlangs kwam in het nieuws dat steeds meer mensen die zachte lenzen dragen oogklachten en oogziekten krijgen. Zo'n 80 procent van de lensdragers gebruikt zachte lenzen. Maar is dat wel verstandig? Kun je beter helemaal geen zachte lenzen meer dragen?

Er zijn mensen die zachte lenzen jaren gebruiken en nooit last hebben van oogklachten. Dat hoeft ook helemaal niet. Problemen met zachte lenzen ontstaan doordat mensen maandlenzen te lang dragen of de lensvloeistof niet tijdig verversen. Veel mensen bestellen hun lenzen ook op internet en gaan niet naar controles bij een opticien, oogarts of optometrist. Mensen vergeten het of vinden het niet belangrijk genoeg.

Controle

Toch is het van groot belang om minimaal één keer per jaar je ogen te laten controleren als je lenzen draagt. In bepaalde gevallen, zoals bij lange draagtijden, hoge sterktes en een voorgeschiedenis met problemen met de lenzen kan het nodig zijn om vaker een controle te doen. Het beste is om af te gaan op het advies van de oogarts, opticien of optometrist en dat nauwkeurig op te volgen.

Veel oogklachten en oogproblemen die ontstaan bij het dragen van lenzen zijn niet direct zichtbaar en worden pas laat opgemerkt. Een opticien, oogarts of optometrist kan een vroege diagnose stellen en zo kunnen (ernstigere) problemen voorkomen worden. Ook veranderingen aan sterkte worden door de jaarlijkse controle op tijd opgemerkt.

Verzorging

Niet alleen de jaarlijkse controle is belangrijk. Je kunt zelf ook problemen voorkomen door altijd hygiënisch te werk te gaan. Wanneer je zachte lenzen gebruikt, is het essentieel om altijd je lenzen met schone en droge handen aan te raken. Was dus altijd je handen voordat je je lenzen in of uit doet. Gebruik altijd alleen de geadviseerde lensvloeistoffen. Wen je zelf aan een vaste volgorde te hanteren met uithalen en inzetten. Zo voorkom je dat je per ongeluk de rechter en linker lens verwisselt.

Krijg je toch klachten? Bijvoorbeeld een rood en geïrriteerd oog? Haal je lenzen er altijd direct uit en doe ze ook niet meer in totdat je bij een opticien of arts bent geweest.

Tot slot nog een aantal tips:

  • Slaap nooit met lenzen in.
  • Laat nooit een ander je contactlenzen dragen.
  • Bevochtig je lenzen nooit met speeksel.
  • Spoel nooit de lenzen of het lenzendoosje af met kraanwater.
  • Vervang regelmatig het lenzendoosje.
  • Vervang zichtbaar beschadigde lenzen altijd direct.
  • Draag geen lenzen als je oogdruppels of andere medicatie voor je ogen gebruikt.
Auteur 
Bron 
  • Nederlands Oogheelkundig Gezelschap
  • Oogartsen