7 nuttige websites bij aanhoudende hitte

Over zonkracht en zwemwater

Getty Images

Blauwalg, polleninformatie of de actuele zonkracht: er zijn een aantal zaken waar we bij warm weer graag van op de hoogte blijven. GezondheidsNet zocht de handigste sites voor je bij elkaar.

1. Pollenverwachting

Hooikoortspatiënten hebben bij warm, droog weer meer last van hun pollenallergie dan na een flinke regenbui. De pollenconcentratie in de lucht is gelukkig enigzins voorspelbaar. Ga je een dagje uit; check dan de pollenverwachting en wordt niet overvallen door hooikoortsklachten.

2. Smogstanden

Smog kan gezondheidsklachten veroorzaken aan de luchtwegen. Bij smog door ozon kan ook nog irritatie aan de ogen, neus en keel ontstaan. Vooral mensen met chronische aandoeningen aan longen, hart en vaten zullen een verergering van de klachten ondervinden. Dagelijkse luchtkwaliteitverwachtingen op basis van modelberekeningen ondersteunen bij het tijdig signaleren van smog. Indien nodig geeft het RIVM een smogwaarschuwing uit.

3. Tekenradar

De Tekenverwachting geeft voor elk deel van Nederland aan hoe actief de nimfen gemiddeld zijn. Naast de actuele verwachting is het mogelijk om tot tien dagen vooruit te kijken. Er worden vijf categorieën onderscheiden: minimaal tot nul, gering, middelmatig, hoog en zeer hoog. Als je je bewuster bent van de aanwezigheid van actieve teken, zul je jezelf na een bezoek aan natuur, park of tuin eerder controleren op een tekenbeet en je beter beschermen tegen een tekenbeet.

4. Weersverwachting

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, oftewel het KNMI, geeft al jarenlang de laatste stand van zaken voor wat betreft de weersverwachting.

5. Weerswaarschuwingen

Niet alleen bij extreme kou is het soms oppassen geblazen; ook bij kans op onweer, storm of extreme hitte trekt het KNMI aan de bel een geeft een weerswaarschuwing.

6. Zonkrachtverwachting

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. De website van het KNMI biedt actuele verwachtingen van de zonkracht voor Nederland en voor de hele wereld. Voor elke plek in de wereld kan een tiendaagse zonkrachtverwachting worden opgevraagd. Zo weet je of je huid extra risico loopt om te verbranden. Insmeren, T-shirt en pet mee en de voorbereiding voor een dagje weg is compleet.

7. Zwemwater

Zwemwater.nl informeert over de hygiëne en veiligheid van buitenzwemplekken. Zwemplekken die zijn aangewezen en onderzocht door de provincies, de omgevingsdiensten, de waterschappen en Rijkswaterstaat. Waar is het schoon en veilig? Hoe zit het met blauwalg? Hier vind je het antwoord.

Auteur 
Bron 
  • GGD Nederland