Dermatoloog Daniel Kadouch: ‘Insmeren alleen is niet genoeg’

De zon in? Bescherm jezelf eerst met déze 3 stappen

zonbescherming
Getty Images

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland, terwijl je het meestal kunt voorkomen door je goed tegen de zon te beschermen. Maar goed beschermen, hoe doe je dat eigenlijk? Volgens dermatoloog en huidkankerexpert Daniel Kadouch is insmeren alleen niet genoeg. ‘Zonbescherming is een combinatie van maatregelen.’ Met deze drie stappen ben je pas goed beschermd tegen de zon.

“Vroeger werd er altijd gezegd ‘smeer je goed in’, dat zit er helemaal ingebakken bij ons als Nederlanders. Maar eigenlijk komt er meer bij kijken. Zonbescherming is een combinatie van maatregelen. Insmeren alleen is niet genoeg. Dat laat onderzoek ook zien. Zo toont een belangrijk onderzoek naar zongedrag in Nederland aan, dat nog steeds één op de drie mensen elke zomer verbrandt. En als je vijf keer of meer verbrandt verdubbel je je risico op een melanoom, volgens de American Skincare Foundation. Verbrand je als kind, dan heeft dit zelfs nog meer impact dan op latere leeftijd. Kortom: je wilt zonverbranding voorkomen. Dat doe je in drie stappen.”

1. Blijf uit de zon

“Blijf uit de zon tijdens piekuren als de uv-index, de zonkracht, het hoogst is. Dat is in ons land tussen elf uur ’s ochtends en drie uur ‘s middags.”

2. Draag uv-werende kleding

“Draag zoveel mogelijk bedekkende, uv-werende kleding. Dat is speciaal daarvoor ontwikkeld. Andere kleding, zoals een wit katoenen shirt, is niet voldoende. Dat biedt dezelfde bescherming als een factor 15, er komt nog best veel zon doorheen.

De betrouwbaarheid die uv-kleding kan hebben ten opzichte van alleen zonnebrandcrème is dat uv-kleding dat daarvoor gemaakt is, een UPF heeft: dat is een ander soort test dan de SPF. UPF is namelijk voor zowel uv A- als uv B-straling. UPF beschermt voor 98 procent tegen uv A- en uv B-straling terwijl zonnebrandcrème (SPF) alleen tegen de uv B-stralen beschermt en in veel mindere mate tegen uv A-stralen. Ook als er staat dat zonnebrandcrème ook tegen uv A beschermt is dat altijd veel minder dan tegen uv B, terwijl dat juist zorgt voor vroegtijdige huidveroudering, rimpelvorming, zonschade en ook later huidkanker.

Denk ten slotte ook aan een pet en een zonnebril zodat je hoofd en ogen ook beschermd zijn."

3. Smeer minimaal factor 30

“Smeer de huid die nog onbedekt is goed in, zoals de huid van je gezicht, handen, benen en onderarmen. Dat doe je met zonnebrandcrème van minimaal factor 30 (het liefst factor 50) en dat herhaal je iedere twee uur. Heb je gezwommen, gesport of getranspireerd? Herhaal het insmeren dan weer. Er is namelijk geen enkele zonnebrandcrème om je de hele dag te beschermen.”

Tip: kijk ook naar de uv-index

“We zijn heel erg gewend om naar het weer te kijken of er een wolkje of zonnetje is, maar kijk ook vooral naar de uv-index, zeker in de lente en zomer. De uv-index zegt alles over de zonkracht. Als we dat meer als maatstaf gaan houden, dan weet je veel beter hoe je je op een dag het beste tegen de zon kunt beschermen. Want op een bewolkte dag kan de uv-index alsnog een zes zijn, en dat is voor veel mensen al genoeg om te verbranden. Het advies is daarom om je vanaf een uv-index van drie in te smeren. "

Dr. Daniel Kadouch is dermatoloog, huidkankerexpert (MD PhD) en oprichter van het duurzame uv-beschermingmerk Tenue Soleil. Hij werkt bij Centrum Oosterwal in Badhoevedorp.

Win: zonnebrandpakket van Tenue Soleil!

Deze winactie is helaas voorbij. Houd onze website, nieuwsbrieven en socialmediakanalen in de gaten voor toekomstige acties.