Is het ongezond om alcohol te drinken in de zon?

Zon en alcohol een slechte combinatie?

Getty Images

In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is het ongezond om alcohol te drinken in de zon?

Laten we maar meteen duidelijk zijn: het beste voor je gezondheid is natuurlijk om helemaal geen alcohol te drinken. Maar hoe lekker kan het zijn? Op een warme dag een wit biertje, een glas rosé of een gin tonic. Verkoelend en verfrissend maar het kan vrij rap naar je hoofd stijgen. Is het dan wel verstandig of zelfs ongezond om alcohol te drinken in de zon?

Zweet

Het is inderdaad zo dat vaak wordt gedacht dat je sneller dronken wordt als je alcohol drinkt in het zonnetje. Het idee hierachter is dat met warm weer je hart sneller gaat kloppen en je bloed sneller gaat stromen. Dit zou ervoor zorgen dat de alcohol je hersenen eerder bereikt. Een andere verklaring is dat je eerder dronken zou worden, omdat je zweet. Je bloed bestaat voor een groot deel uit water en door te zweten neemt je bloedvolume iets af. De concentratie alcohol in je bloed zou daardoor hoger worden. Maar is dit ook echt waar?

Het antwoord op deze vraag moeten we je helaas schuldig blijven. We hebben namelijk geen enkel wetenschappelijk onderzoek hiernaar kunnen vinden. Het zou wel zo kunnen zijn dat je doordat het warm weer is meer drinkt. En als dat een paar alcoholische drankjes zijn, word je vanzelfsprekend dronken. Zorg als je dan toch alcohol gaat drinken dat je dit afwisselt met non-alcoholische dranken om te voorkomen dat je aangeschoten of zelfs dronken raakt. 

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur