Jeukende, rode oren? Misschien heb je lente-oren

Zonneallergie op je oren

lente-oren
Getty Images

Het is lente! Een heerlijk seizoen waarin je eindelijk weer meer van de zon kunt genieten. Helaas kun je juist daardoor ook last krijgen van bepaalde kwaaltjes, zoals lente-oren. Wat is dat precies en wat kun je ertegen doen?

Lente-oren - de medische term is juveniele spring eruptie - is zonneallergie op de oren die al in het vroege voorjaar voorkomt. Je herkent het aan rode, jeukende blaasjes, bultjes of vlekjes aan de oorranden. Het is een vrij zeldzame en terugkerende aandoening, waar vooral jongens tussen de vier en twaalf jaar last van kunnen hebben. Dat komt waarschijnlijk doordat het haar van jongens in het algemeen vaker korter is, waardoor hun oren eerder blootgesteld worden aan de zon.

Het is nog niet bekend hoe de aandoening lente-oren precies ontstaat. Soms kan het erfelijk zijn: andere mannelijke familieleden hebben dan dezelfde klachten als kind gehad.

Symptomen van lente-oren

Denk je dat jouw kind last heeft van lente-oren? Dan heeft hij een (of meerdere) van de volgende symptomen:

  • rode, jeukende blaasjes, bultjes of vlekjes op de oorranden
  • zwelling van het oor
  • vergrote halslymfeklieren

Hij voelt zich meestal niet ziek.

Wat kun je tegen lente-oren doen?

Je kunt de oren vanaf het voorjaar dagelijks goed insmeren met een zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Ook kun je eventueel de haren iets laten groeien of een hoedje opzetten, zodat de oorranden bedekt zijn.

De behandeling van lente-oren

Meestal gaan de klachten vanzelf na een paar dagen weg. Als je kind veel last heeft van jeuk, dan kan de huisarts een gel, crème of tablet voorschrijven.

Heeft je kind het eenmaal gehad? Dan kan het elk voorjaar terugkomen tot hij eroverheen gegroeid is. Daarna verdwijnt het vanzelf, zonder littekens achter te laten.

Bron 
  • Thuisarts
  • Huidarts.com