Wat je moet weten over zonnebrandcrème

Veelgestelde vragen over smeren

Getty Images

De komende weken wordt het warm en zonnig. Ga je de zon in? Dan is het altijd verstandig om je in te smeren. Maar hoeveel? En hoe vaak? En als een zonnebrandcrème waterproof is, hoef je je dan de rest van de dag niet meer in te smeren?

Welke factor moet ik kiezen?

De beschermingsfactor van een zonnebrandmiddel wordt aangegeven met SPF (Sun Protection Factor). De SPF geeft aan hoeveel UVB-straling het zonnebrandmiddel kan absorberen of reflecteren. Let er bij het kopen op dat je de juiste beschermingsfactor kiest voor je huidtype. Het KWF adviseert, welk huidtype je ook hebt, minimaal factor 30 te gebruiken.

Vergeet niet dat zonnebrandmiddelen er zijn om zonnebrand te voorkomen. Ze bevatten UV-filters, waardoor minder UV-straling de huid bereikt. Maar een middel dat alle UV-straling filtert, bestaat niet. Ook als je je insmeert, kun je dus verbranden. Het is een aanvullende maatregel, naast het dragen van beschermende kleding en het opzoeken van de schaduw tussen twaalf en drie uur 's middags.

Hoeveel zonnebrandcrème moet ik smeren?

Smeer ongeveer 15 ml per lichaamsdeel: borst, buik en rug, armen en schouders, benen en voeten en gezicht en hals. Vergeet ook je oren en lippen niet. Met een fles van 200 ml kun je je zo'n zes keer insmeren.

Hoe vaak per dag moet ik zonnebrandcrème smeren?

Als je naar je werk of school gaat, hoef je je echt niet meerdere keren per dag in te smeren. Ben je de hele dag buiten aan het werk of ga je een dagje naar het strand? Smeer je dan iedere twee uur in.

Als zonnebrandcrème waterproof is, hoef je je dan na het zwemmen niet opnieuw in te smeren?

Elke keer na een verfrissende duik moet je je opnieuw insmeren. Ook de claim waterproof mag niet meer, tegenwoordig zie je de term water resistant op flessen zonnebrandcrème staan. Als je het water in geweest bent, zal er nog wel crème op je huid zitten, maar de beschermingsfactor zal minder zijn en ben je dus niet meer zo goed beschermd.

Kan zonnebrandcrème bederven?

Zonnebrandmiddelen zijn, net als alle cosmetica, beperkt houdbaar, maar dat hoeft niet altijd te betekenen dat het niet meer werkt en dat je het niet meer kan gebruiken. Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat zonnebrandmiddelen een jaar later nog even hoge UVA- en UVB-bescherming bieden. Je kunt op de verpakking vinden hoe lang een product houdbaar is. Op alle verpakkingen staat namelijk een pictogram dat een open potje voorstelt en een cijfer gevolgd door de letter m. Dat cijfer staat voor de periode waarbinnen de cosmetica bij voorkeur gebruikt wordt als het product eenmaal is geopend. De m staat voor 'maand'. Staat er bijvoorbeeld 12? Dan is het product 12 maanden na opening houdbaar. Belangrijk is wel dat je er voor zorgt dat een product niet vies wordt. Gooi het weg als het zonnebrandmiddel vies ruikt, een rare kleur heeft of niet meer mengt na het schudden.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond
  • KWF Kankerbestrijding