Zonnebrandcrème goed gebruiken

Lekker smeren

Getty Images

Om je goed te beschermen tegen te veel zon kun je zonnebrandcrème gebruiken. Maar die moet je dan wel op de juiste manier aanbrengen. Wij vertellen je waar je op moet letten.

Het duurt ongeveer een halfuurtje voordat zonnebrandcrème ingetrokken is en zijn werk kan doen. Smeer je daarom een half uur voordat je in de zon gaat liggen al in. Vergeet niet om je daarna regelmatig in te blijven smeren. Na het zwemmen en sporten is het sowieso verstandig om weer te smeren.

Crème aanbrengen

Zonnebrandcrème kun je het beste nog even schudden voor gebruik. Zorg ervoor dat je wel genoeg gebruikt. Je hebt ongeveer een handvol nodig om je hele lichaam mee in te smeren.

Elk lichaamsdeel dat niet bedekt is door kleding, moet worden ingesmeerd. Vergeet daarbij niet je oren, neus, schouders en rug. De 'uitstekende' delen zie je zo over het hoofd, maar ze verbranden wel snel.

Met een spray of roller kun je de zonnebrandcrème makkelijker aanbrengen en over je hele lichaam verdelen. Pas wel op voor je ogen. Zonnebrandcrème kan in je ogen flink prikken. Meteen afspoelen met water dus, wanneer je de crème in je ogen krijgt.

UV-A en UV-B

Kies een zonnebrandcrème die zowel tegen UV-A als UV-B beschermt met een SPF van minimaal 15. Als je snel verbrandt, kun je beter voor een beschermingsfactor van ongeveer 30 kiezen. Ben je van plan veel te zwemmen of sporten (en zweten), kies dan voor een waterproof variant.

Als je vooral je gezicht wil beschermen, kies je voor een zonnebrandcrème die daar speciaal voor is gemaakt. Kies bijvoorbeeld voor een zonnebrandcrème op waterbasis, zodat je gezichtshuid niet zo vet wordt.

Bewaaradvies

De beschermingsfactor van zonnebrandcrème neemt met de tijd af. Het is dan ook niet verstandig om de crème na de houdbaarheidsdatum te gebruiken.

Bewaar de crème op een donkere en koele plaats als je 'm niet gebruikt. Zo voorkom je dat de beschermingsfactor nog sneller achteruit gaat.

Auteur 
  • Liesbeth Hammega