Minder wanbetalers zorgverzekering

Getty Images

In 2017 zijn er opnieuw minder wanbetalers van de zorgverzekering. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vrijwel iedereen die in Nederland woont of werkt, moet volgens de Zorgverzekeringswet verplicht een basisverzekering afsluiten. Wie de premie niet betaalt, is een wanbetaler.

In 2014 was er een piek, waarbij 2,2 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder zeker 6 maanden geen zorgverzekeringspremie had betaald. Vanaf 2015 daalde dit cijfer naar 1,7 procent in 2017. De dalende trend valt samen met de aangepaste wetgeving, waardoor mensen sneller kunnen uitstromen uit de wanbetalersregeling. 

Mannen vaker wanbetalers

De meeste wanbetalers (2,1 procent) in 2017 zijn mannen. De grootste leeftijdscategorie is mannen tussen de 30 en 35 jaar, gevolgd door mannen tussen de 35 tot 40 jaar en tusen 25 tot 30 jaar. Ongeveer 1,3 procent van de Nederlandse vrouwen is wanbetaler. De meeste hiervan zitten in dezelfde leeftijdscategorieën als de mannen.

Migratieachtergrond

Van de mensen met een migratieachtergrond is 3,6 procent wanbetaler, tegen 1,1 procent van de mensen met een Nederlandse achtergrond. Er is niet onderzocht waarom het aantal hoger ligt bij mensen met een migratieachtergrond. Hoofdeconoom Peter Hein van Mullingen: ‘Mogelijk hangt dit samen met het feit dat mensen met een niet-westerse achtergrond vaker risico op armoede lopen’. 

Auteur 
Bron 
  • CBS