Alternatieven voor koemelk

Geitenmelk, kamelenmelk of soja?

Getty Images

Geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk, ezelinnenmelk, sojamelk, rijstemelk en zelfs kamelenmelk. Je hoeft niet gek meer op te kijken als je deze melksoorten in je winkel aantreft. Veel van deze soorten worden wel geadviseerd als alternatief voor koemelk bij koemelkallergie. Maar is dat wel een goed idee?

De tijd dat de schappen in de supermarkt vrijwel alleen met koemelk gevuld waren, liggen achter ons. Welke verschillende melkvarianten kun je tegenwoordig krijgen en waarom kies je voor een bepaalde soort? 

Koemelkallergie

Koemelkallergie is een voedselallergie die relatief veel voorkomt bij zuigelingen en kinderen. Naar schatting heeft 2 tot 3 procent van hen te kampen met klachten die bij koemelkallergie horen, zoals huidklachten, maag- en darmklachten en luchtwegklachten. Het immuunsysteem van deze kinderen reageert op specifieke eiwitten in koemelk. Alle andere melksoorten zouden deze specifieke eiwitten niet of minder hebben.

Kamelenmelk

Kamelenmelk is een interessante melksoort. De wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties, FAO, heeft opgeroepen de productie hiervan te vergroten. Niet alleen om economische redenen, maar ook vanwege de gezondheidsvoordelen.

Naar die gezondheidsvoordelen wordt momenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Vanwege het ontbreken van het koemelkeiwit dat allergische reacties veroorzaakt, is het goed mogelijk dat kamelenmelk een prima alternatief is voor koemelk bij koemelkallergie. Maar ook wordt onderzoek gedaan naar mogelijke voordelen van kamelenmelk bij bijvoorbeeld darmklachten en diabetes

Lactose-intolerantie

Sojamelk en rijstemelk worden daarnaast geadviseerd als alternatief voor dierlijke melksoorten bij lactose-intolerantie. Lactose-intolerantie komt voor bij mensen die melksuiker (lactose) niet of moeilijk kunnen verteren doordat zij een gebrek hebben aan het enzym lactase, dat een rol speelt bij de vertering van lactose.

In grote delen van de wereld hebben mensen een gebrek aan lactase, vandaar dat daar weinig dierlijke melk wordt gedronken. In Nederland komt dat gebrek minder voor. Mensen die lactose-intolerantie hebben, verdragen geen dierlijke melksoorten zoals koemelk, schapenmelk en geitenmelk. Voor hen is sojamelk of een andere plantaardige variant een prima alternatief.

Reactie Voedingscentrum

Woordvoerder Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum over de verschillende melkvarianten: "Bij koemelkallergie ontraden we geitenmelk, omdat er een grote kans is dat je dan ook allergische reacties krijgt. Bij andere melksoorten, zoals paarden-, ezelinnen- en schapenmelk is die kans veel minder groot, dus die soorten zou je bij koemelkallergie voorzichtig kunnen proberen."

"Bij lactose-intolerantie ontraden we alle dierlijke melksoorten, omdat ze allemaal lactose bevatten. Sojamelk en rijstemelk zijn goede alternatieven, bij zowel koemelkallergie als lactose-intolerantie. Aan veel sojamelken wordt vitamine B12 en calcium toegevoegd, zodat je geen tekort daaraan krijgt."

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum