Krijg je voldoende calcium binnen als je geen zuivel gebruikt?

Getty Images

Sinds een maand drink ik geen 'gewone' melk meer en laat ik ook de yoghurt en kwark staan. In plaats daarvan neem ik sojavarianten. Krijg ik nu nog wel voldoende calcium binnen? Of moet ik supplementen nemen?

Amaryllis

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Zuivelproducten hebben een gunstig effect op je gezondheid. Zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en yoghurt met een lager risico op diabetes type 2. Je kunt zuivel vervangen door sojaproducten. Je hebt dan niet de gezondheidsvoordelen van zuivel.

Calcium en B12

Als je kiest voor sojaproducten is het belangrijk dat je kiest voor de varianten met toegevoegd calcium en vitamine B12. Op die manier krijg je net zoveel calcium binnen als via melk. Een supplement nemen is niet nodig. Ongezoete sojadrink met toegevoegd vitamine B12 en calcium staat in de Schijf van Vijf. Alleen als je helemaal geen zuivelproducten eet of drinkt, en ook geen goede vervangers neemt, is de kans groot dat je te weinig calcium binnenkrijgt. Je kan dan na verloop van tijd botontkalking krijgen.

Eetmeter

Via de Eetmeter van het Voedingscentrum kun je precies bijhouden wat je eet en zie je of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.