Wat zijn de voor- en nadelen van karnemelk?

Getty Images

Ik drink graag karnemelk en ik heb het idee dat het ook heel gezond is, is dat zo? Of zitten er toch nadelen aan?

Agnes

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Melk en melkproducten bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwit, vitamine B2, B12 en calcium. Karnemelk hoort bovendien bij de magere melkproducten, hiermee krijg je niet te veel verzadigde vetten en transvetten binnen. Prima om elke dag te drinken, maar het mag ook magere melk of magere yoghurtdrank zonder toegevoegde suikers zijn.

Gezond eetpatroon

We zeggen liever niet dat producten op zichzelf ‘gezond’ zijn. Gezond eten draait om het hele eetpatroon en niet om losse voedingsmiddelen. Er bestaat geen wondermiddel waarmee je plotsklaps gezond bezig bent. Gevarieerd eten is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Karnemelk staat in de Schijf van Vijf en kan onderdeel zijn van zo’n gezond eetpatroon.

Nadelen

Een kleine groep mensen krijgt klachten van melkproducten. Zij hebben een koemelkallergie of lactose-intolerantie. Daarnaast zijn melkproducten niet erg duurzaam. Sojadrink met extra calcium en vitamine B12 is een goede vervanger.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.