Boekrecensie: Yoghurt

47 zoete en hartige recepten uit de keuken van Yoghurt Barn

Yoghurt
Yoghurt

38 liter yoghurt (inclusief vla) verstouwen wij Nederlanders gemiddeld in een jaar, zo schrijven de oprichters van restaurant Yoghurt Barn. Vermoedelijk lepelen we dit grotendeels zo naar binnen, hooguit gemengd met wat fruit. Terwijl je er veel meer lekkers van kan maken, zoals gebak, pannenkoekjes, smoothies en salade. In hun boek 'Yoghurt' staan 47 zoete en hartige creatieve ideeën, allemaal even loei lekker!

Yoghurt eet je meestal thuis, als ontbijt of toetje. Wouter en Esther Staal vonden dat zonde en bedachten Yoghurt Barn: een restaurant waar je de hele dag door van deze zuivel kunt genieten. Inmiddels kun je bij meerdere filialen terecht voor yoghurt waar allerlei extraatjes aan zijn toegevoegd, maar ook voor een high tea, smoothie, havermout of brunch. Omdat je nog veel meer kunt doen met dit gezonde ingrediënt, breidden ze hun yoghurtimperium uit met een kookboek: Yoghurt.

Koekjes, taart, brood: allemaal met yoghurt

Yoghurt is een handzaam, klein, maar mooi afgewerkt boekje met een harde kaft, instagram-waardige foto's en een frisse vormgeving. Er staan recepten in voor - uiteraard - ontbijt en desserts, maar ook voor lunches en tussendoortjes. Echte klassiekers, zoals hangop (uitgelekte, dikke yoghurt). En hippe hapjes als granola en overnight oats.

Naast yoghurt met allerlei verrassende fruit- en granencombinaties, vind je in het boek ook recepten die je echt niet zelf had bedacht. Koekjes, taart en bananenbrood bijvoorbeeld.

De meeste gerechten ogen heel gezond, sommige kun je beter bewaren voor 'af en toe'. Veel ingrediënten heb je meestal niet nodig, en hoewel de bereidingstijd niet vermeld wordt, is wel duidelijk dat je geen uren in de keuken hoeft door te brengen.

Alvast proberen

Deze drie recepten kun je alvast proberen. Loei lekker, zoals ze bij de Yoghurt Barn zeggen!

Wouter en Esther kwamen eind 2011 met een vakantie-ideetje thuis. Als frozen yoghurt in Spanje zo goed werkt en wij Nederlanders de meeste zuivel ter wereld eten. Waarom heeft niemand eerder yoghurt buitenshuis gebracht? Zo ontstond hun restaurant Yoghurt Barn. Hun kookboek Yoghurt is uitgebracht door Unieboek | Het Spectrum en voor 15 euro verkrijgbaar bij onder andere bol.com.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet