Begin zwangerschap veel belangrijker dan gedacht

Getty Images

Het eerste trimester van de zwangerschap zou veel meer aandacht moeten krijgen dan nu het geval is. Dat concluderen onderzoekers van het grootschalige onderzoek Generation R van het Erasmus MC in Rotterdam.

Generation R onderzoekt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam, allemaal geboren tussen 2002 en 2006. Uit het onderzoek blijkt dat onvoldoende groei van de foetus in het eerste trimester van de zwangerschap leidt tot een ongezonder kind.

Kinderen met groeivertraging in het eerste trimester hebben een verhoogde kans op vetzucht en op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

Controles
Vaak komen vrouwen tijdens de zwangerschap aan het eind van het eerste trimester, na 12 weken zwangerschap, in aanraking met de zorg en controles. Tot die tijd vinden er over het algemeen geen controles plaats. Hierbij is de gedachte dat in het eerste trimester een zwangerschap nog kan mislukken en het eerste trimester een veilige periode is voor de foetus.

"De foetus is kwetsbaar. De groei ervan kan door verschillende oorzaken worden verstoord. Wij tonen nu aan dat de groei van de foetus in de eerste fase van de zwangerschap veel belangrijker is voor de ontwikkeling van het kind na de geboorte dan we tot nog toe aannamen. Het is belangrijk, nu te zoeken naar manieren om de zwangerschapscontroles in het eerste trimester te optimaliseren. Daarnaast blijkt dat een goede gezondheid van moeder als zij zwanger wil gaan worden, niet alleen van belang is voor haarzelf, maar ook voor de volgende generatie.", aldus hoofdonderzoeker en kinderarts Vincent Jaddoe.  

De bevindingen zijn vrijdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

Auteur