Bloedgroep heeft invloed op vruchtbaarheid

Getty Images

NEW YORK – Vrouwen met bloedgroep A kunnen makkelijker op latere leeftijd zwanger raken dan vrouwen die bloedgroep O hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Albert Einstein College of Medicine en Yale University.

Het bloed van 560 Amerikaanse vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen werd onderzocht. Zij bleken een hoger niveau follitropine (een follikel stimulerend hormoon) in hun bloed te hebben. Een hoog niveau is een indicatie dat een vrouw sneller door haar eicellen heen is.

Elke vrouw heeft een beperkt aantal eicellen die gedurende haar hele leven vrijkomen. Door het hormoon raken de eicellen sneller op, waardoor een vrouw die in de dertig of veertig is minder snel zwanger raakt.

Bloedgroep A

Vrouwen met bloedgroep A hadden van alle bloedgroepen de minste follitropine in hun bloed. Zij blijven vaker op een latere leeftijd vruchtbaar.

Wetenschappers willen nu onderzoeken of de verschillende bloedgroepen van vrouwen die geen vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan, ook invloed heeft op een zwangerschap.

Auteur 
Bron 
  • BBC