Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Een premature baby

Veel te vroeg geboren

Je baby ligt in de couveuse, aangesloten op allerlei apparatuur. Je had er nooit bij stilgestaan dat je kindje ook wel eens te vroeg geboren kon worden. Weg roze wolk; je zit vooral met heel veel vragen en onzekerheid.

Normaal gesproken ben je rond de 40 weken lang zwanger. Een beetje korter (of langer) is geen probleem. Maar in zo'n 7 tot 8 procent van de gevallen wordt een kindje echt te vroeg geboren.

Gezondheidstoestand baby

Concreet is dat bij een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken. Dan heet een baby prematuur. Als een kindje nog geen 32 weken oud is bij zijn geboorte, spreek je over extreem prematuur.

Tegenwoordig kunnen artsen heel veel doen voor te vroeg geboren baby's. Toch zijn er grenzen. In principe starten de artsen geen behandeling bij een kind dat geboren wordt vóór 24 weken zwangerschap. De overlevingskansen zijn dan te klein.

Als je kijkt naar het gewicht is de ondergrens ongeveer 500 gram. Maar natuurlijk hangt alles af van de gezondheidstoestand van iedere individuele baby.

Er zijn allerlei oorzaken aan te wijzen voor vroeggeboorte. Zo wordt ongeveer de helft van alle tweelingen te vroeg geboren. Veelvoorkomende complicaties bij de moeder zijn zwangerschapsvergiftiging, hoge bloeddruk, infecties, weeën die te vroeg op gang komen of een slecht werkende placenta. Ook als je rookt, brengt dat extra risico met zich mee.

Sommige vrouwen zijn bang dat ze het probleem zelf hebben veroorzaakt, omdat ze te veel hebben gesport of zware spullen hebben gesjouwd. Maar zware inspanningen hebben er meestal niets mee te maken.

Weeënremmers en corticosteroïden

Als het vooraf al duidelijk is dat je te vroeg zult bevallen en als je nog geen 34 weken zwanger bent, krijg je eventueel een weeënremmend infuus.

De gynaecoloog zal dan vaak ook een injectie geven met corticosteroïden. Dat zijn hormonen die je via de placenta doorgeeft aan je baby. Ze zorgen ervoor dat de longetjes sneller rijpen.

Als de gynaecoloog het niet meer verantwoord vindt om het kindje in de baarmoeder te laten, kan hij besluiten tot het opwekken van de bevalling of een keizersnede.

Intensive care

Afhankelijk van zijn gezondheidstoestand komt een premature baby op een gewone neonatologie afdeling terecht of op een Neonatale Intensive Care Unit (NICU).

Nederland telt tien NICU's, bijna allemaal in academische ziekenhuizen. Zeker op een NICU kan de hoeveelheid apparaten, slangen, monitoren en medisch personeel je als ouder overvallen. Maar verpleegkundigen zullen uitgebreid de tijd nemen om je uit te leggen waar het allemaal voor dient.

Veelvoorkomende medische problemen

Premature baby's zijn erg kwetsbaar. Dat komt doordat ze bij hun geboorte nog niet 'af' zijn. Hun organen moeten zich bijvoorbeeld nog verder ontwikkelen. Een aantal medische problemen komt dan ook veel voor bij te vroeg geboren kindjes:

Prematuren kunnen hun lichaamstemperatuur niet goed op peil houden. Daarom liggen ze in een couveuse, waar de temperatuur constant gecontroleerd wordt.

De longetjes zijn nog onrijp. Daarom hebben veel baby's extra zuurstof nodig of liggen ze aan de beademing. Ademen kost energie en soms vergeet de baby het gewoonweg. Als de ademhaling even stopt, heet dat apneu. De ene keer begint je kindje uit zichzelf weer te ademen, de andere keer heeft hij daar wat hulp bij nodig.

Ook het hartje werkt nog niet optimaal. Bij veel kindjes vertraagt de hartslag van tijd tot tijd. Dat wordt een bradycardie genoemd. Meestal helpt het al als je de baby even aantikt of masseert.

De lever is niet volledig ontwikkeld en kan zijn werk dus niet goed doen. Daardoor zien kindjes er vaak wat geel uit. Dit wordt aangepakt met fototherapie: de baby gaat 'onder de blauwe lampen'.

Het afweersysteem werkt nog niet goed. Daarom zijn prematuren gevoeliger voor infecties. De meeste baby's kunnen niet meteen aan de borst of fles drinken. Ze krijgen hun voeding dan via een maagsonde in de neus of via een infuus.

Emotioneel zwaar

Doordat je baby in de couveuse ligt en aan allerlei apparatuur, kun je niet zomaar even met hem knuffelen. Bij een extreem premature baby moet je bovendien altijd een steriele bloes aanhebben, je handen ontsmetten en een mondkapje dragen.

Bovenal zijn er de zorgen en onzekerheid over zijn medische toestand. Dat kan de situatie psychisch erg zwaar maken. Vandaar dat de verpleging in het ziekenhuis je ook emotioneel zoveel mogelijk zal begeleiden.

Gevolgen op lange termijn

Waarschijnlijk wil je weten wat de gevolgen zijn op langere termijn. Zal je kindje uiteindelijk een gezond en normaal leven krijgen? Het is lastig om daar wat over te zeggen.

Statistieken tonen duidelijk aan dat te vroeg geboren kinderen meer kans hebben op handicaps, verstandelijke beperkingen en gedragsproblemen. Maar de verschillen tussen kinderen onderling zijn enorm.

Reactie toevoegen

9 Comments

Door Evelien stockmans (niet gecontroleerd) op zo, 10/30/2016 - 18:37

Ik ben op 27 oktober om 14u14 bevallen tijdens een keizersnede ( wat pijnlijk was) van een zoontje dat Alex heet en dit was op 36 weken en de verplegers gingen met hem toen direct naar de couveuse want hij had extra zuurstof nodig en kon zich niet goed ontwikkelen in mijn baarmoeder omdat hij dwars lag en daarom dat de gynaecoloog mijn zoontje op 36 weken liet geboren worden en sindsdien ligt Alex nog in de couveuse waar hij eten krijgt via een maagsonde en een infuus en telkens ik hem ging bezoeken deed het pijn om hem zo te zien liggen, nu ben ik sinds vandaag thuis en bel en ga ik alle dagen op bezoek bij mijn zoontje Alex en hoop dat hij vlug mee naar huis mag.

Door UmmJaafar (niet gecontroleerd) op vr, 05/13/2016 - 14:30

Hallo allemaal..

Ook ik ben uitverkoren zoals jullie en gekozen door de Schepper om een extreem prematuur t leven te gunnen en dat heb ik gedaan...heb niet gekozen voor de vroegtijdige miskraam die mij zo vaak aanbevolen werd door gynaecologen en heb er ook absoluut geen spijt van want ik heb een wondertje t leven mogen geven..

Alleen moet ik wel zeggen dat ze pas drie weken uit mijn baarmoeder operatief gehaald is (via keizersnede) en dat ze wel nog steeds aan t vechten is maar toen ik haar mocht oppakken en kussen en gewoon naar haar kijken hoe ze vecht is zooo emotioneel zowel blijde gevoelens als angstgevoelens om haar te verliezen en hoop gaan door elkaar...soms ben ik zo sterk en zie ik alles positief ondanks al die kabels en soms lopen de hete tranen zonder pardon en zonder excuus eruit...vooral ook omdat deze periode een wolk van eenzaamheid met zich mee brengt ( ik zeg ik heb een kind maar ik moet haar steeds achterlaten helaas)

Ik weet niet precies hoe lang dit gevecht nog moet doorgaan en ik denk zoals elke prematuur moeder vooral een extreem prematuur hebben zoveel te vertellen gewoon om t kwijt te zijn maar laten t want niet iedereen begrijpt je...

Mijn dochtertje is ook vanaf 16/17 weken zonder vruchtwater geweest in mij en heeft een normale groei ontwikkeling gehad totdat ik opgenomen ben met 24 weken met absolute bedrust en antibioticas tegen een kleine verhoging van bloedcellen (welke weet ik niet zo precies meer) en ik kreeg de longrijpings spuiten erna was t rustig en dochtertje bleef t goed doen met bewegen en groeien en monitoring was helemaal goed tot op de dag dat de gynaecologen met mij besproken hadden of ik een normale bevalling wilde of een keizersnede (voor een te kleine baby is een normale bevalling beter vanwege fragile lichaampje) ik antwoordde natuurlijk wat t beste is voor de baby en wat meest goede is ook op dat moment want je kunt moeilijk van te voren plannen....opeens de dag later werd ik verrast door de zuster die voor mij de monitoring deed ze raakte in paniek en haalde snel echo apparatuur erbij...ineens waren er 6zusters erbij en opeeeens bed losgekoppeld familie eruit gestuurd ze gaat operatiekamer in ze gaat operatiekamer in en ik keek maar want was totaal verrast (26web 3dagen pas) en ik denkend tegen mijn kleine spreken 'en ik hoopte nog minimaal op 30weken) ik wist dat je vroeg kwam maar niet zoooooo vroeg...

Naja heb heel sterk t gevoel dat de keizersnede en zo vroeg gepland is en hoe ik dat gevoel ook blijf onderdrukken t blijft overheersen en hoop gewoon dat ik t mis heb..

Er zijn zoveel dingen waar je door gaat die echt moeilijk zijn omdat nu ik eenmaal mijn kleintje op aarde heb laten komen en gezien geraakt gevoeld gekust heb wil ik haar niet verliezen...soms denk ik t is zo hard voor je schatje maar je komt er doorheen want heb zoveel verhalen en video's gezien van kinderen die t ook zwaar hadden voor je en er doorheen gekomen zijn..hoop echt dat ze blijft vechten...

Haar botten zijn wel onder de heup geschoven ze konden mij niet met zekerheid vertellen wanneer t gebeurd is maar t gebeurt bij te jonge kinderen en hopen dat ze die op de oude manier kunnen terug schuiven zodat later geen operatie nodig is ( heeft iemand dit ook ervaren met zijn premature baby)

En vandaag is ook de eerste bloedtransfusie (hemoglobine op randje dus om te voorkomen dat die omlaag gaat)

Heb veel getypt terwijl er zoveel te vertellen is maar om t lezen ook aangenaam te houden stop ik hier. (Want geloof dat de moeders gedeeltelijk al weten wat er allemaal te vertellen valt want veel maken dezelfde situatie mee over t algemeen)

En ik wou dat artsen ook leerden om positiever te zijn want een positief verhaal meegeven aan een moeder die t al moeilijk heeft gaat je nooit een slechte dokter maken als t niet zo uitpakt want we moeten wel helder blijven dat doktoren geen goden zijn ondanks al hen medische kennis mogen ze ook foute voorspellingen doen maar ga aub niet constant negatieve voorbeelden en verhalen geven aan de mama's...vernietig haar dromen of haar imagination over haar baby...wanneer t anders is kunnen we ermee omgaan maar wanneer een ander wie dan ook je een angstig beeld voorschetst dat is gewoon vreselijk en ik ga niet typen wat voor gedachten ik er allemaal bij kreeg omdat t gewoon te onmogelijk gemaakt wet en dat je kind ernstige vervormingen zal hebben en deuken in gezicht !!! Nou heb een supervolmaakte baby gekregen lichamelijk alleen de ademhaling is niet zelfstandig voor de rest was alles perfect met geboorte en zelfs haar bekken zal wel gekomen zijn door hardhandigheid van sommige zusters waar je niets tegen durft te zeggen omdat ze anders als je uit de afdeling loopt misschien wel met opzet dingen gaan doen ( er zijn ook heel veel lieve zusters die supergoed omgaan met t fragile lichaampje
)

Ach ja ik hoop dat onze Schepper dit lijden snel voorbij laat gaan met een positieve afsluiting op de neonatalogie voor alle moeders met een premature baby alle kleintjes die gevochten hebben en nog verdienen om te leven en ik wens voor de moeders een rustgevoel in hen harten want wat er allemaal voor gevoelens in en uit gaan is een tornado nog te langzaam voor )

Good luck mama's & vooral prematuur baby's

Door Kr (niet gecontroleerd) op vr, 11/27/2015 - 01:52

Mijn zoontje is met 28 weken 2 dagen geboren. Het was een heftige periode omdat mijn vliezen al vanaf 21 weken gebroken waren. Ik had het niet gelijk door, bij 23 weken controle in het ziekenhuis zagen ze dat er geen vruchtwater meer was. Ik heb tot die tijd toen ook volledige bedrust moeten houden. Dat heb ik gedaan in het WKZ Utrecht. Het was een zware tijd omdat we alleen maar slechts nieuws kregen van de artsen. ' ookal zou je kind met veertig weken geboren worden weten wij niet of zijn longen wel gaan werken en of hij het zou overleven' dit kreeg ik dagelijks te horen. Al vonden ze het allemaal een wonder hoe m'n kleine mannetje nog niks van zich laten horen. Hij groeide gewoon goed en bewoog lekker in de buik.

Met 26 weken kreeg ik long rijping prikken toegedient. Want er wisten allemaal dat hij iniedergeval niet lang meer zou blijven zitten door de gebroken vliezen. Ik had natuurlijk kans op infectie gevaar en korts.

Bij 28 weken kreeg ik de long rijping prikken weer ingedient. En geluk allemaal optijd, want 2 dagen later is m'n wondertje op de wereld gekomen. En letterijk een WONDER.. Ons zoontje trok na een uur zelf de beademing eraf en liet zien dat hij prima zelf kon ademen.

Ons mannetje deed het super goed. Na 2 weken op de NICU te hebben gelegen mocht hij al naar het streek ziekenhuis. Het is een prima en kerngezond kindje zonder enige complicaties. Het is gelukkig allemaal heel goed afgelopen.

Door Yasmine (niet gecontroleerd) op wo, 11/25/2015 - 08:46

Ik denk dat de angsten en gevoelens die ouders meemaken soortgelijk zijn, maar ik denk dat er een heeeel groot verschil is tussen premature kinderen en kinderen van na de 32 weken.

Mijn dochter was met 26 weken geboren en mijn zoon met 33 weken. Voor hem was het toch allemaal veel korter, minder intensief .
etc.

Zie nu een verhaal van een 24 weeks-baby staan, samen met een verhaal van een 34 weeksbaby....een wereld van verschil volgens mij.

En met mijn kinderen gaat het verder goed. Inmiddels 12 en 5.

Door Miss30 (niet gecontroleerd) op di, 11/24/2015 - 21:02

Mijn dochtertje is met 24+3 geboren, het was heel eng. ze woog 650 gr en was maar 32cm lang. Ze heeft 5 maanden in het ziekenhuis gelegen voor ze mee nasr huis mocht. Ondanks alle waarschuwingen en voorspellingen dat zij een achterstand zou houden en beperkingen zou hebben, gaat het heel goed met hasr. Ze is nu bijna 9 en als je haar zou zien en horen zou het nooit in je opkomen dat ze zo'n moeilijke start heeft gehad.

Ik wil dan ook asn alle ouders meegeven last je niet al te bang maken, het is natuurlijk een moeilijke tijd en de kleintjes moeten dan ook voor hun leven vechten. Maar het kan ook allemaal heel positief lopen.

Door Sophie (niet gecontroleerd) op di, 11/24/2015 - 20:08

Ik ben zelf 10 weken te vroeg geboren, ik ben nu 16 jaar en ik heb nu nergens meer last van. Ik heb een erg moeilijke start gehad en heb ook erg moeten vechten voor mijn leven. Nu gaat het helemaal goed met mij, ik heb geen afwijkingen of andere problemen. Ik wil dit graag zeggen voor de ouders van een prematurenbaby. Want door de verhalen van mijn ouders weet ik wat voor een moeilijke tijd jullie doormaken. Maar er is altijd nog een kans dat het goed komt!

Door al (niet gecontroleerd) op ma, 08/31/2015 - 16:07

Mijn zoontje is 33,5 geboren. Het is me eerste jongetje<3. Bij mij waren de vliezen gebroken. Ik was zo bang! Bang dat ik me kind verloor. Maar ik ben zo blij dat hij leeft. Hij is nu 3 normaal 1. Hij doet goed z'n best. Na bevalling had hij moeite met z'n jongetjes maar daarna vechte hij hard om te ademen. Ik heb veel meegemaakt voor de bevalling en dat vergeet ik nooit In me leven. Wat een pijn :(

Door Bo (niet gecontroleerd) op ma, 02/17/2014 - 08:18

Mijn oudste zoontje is met 34+6 geboren. Gelukkig ging alles goed, maar ik vond wel heftig. Vooral kraambezoek die verkouden zijn of je kindje niet willen teruggeven heb ik als zeer vervelend ervaren. Ze beseffen niet dat zo'n kleintje extra bevattelijk is.

Door Leonie (niet gecontroleerd) op zo, 02/16/2014 - 21:09

Interessant, ik doe er m'n spreekbeurt over!