Harde buiken tijdens je zwangerschap

Braxton-Hicks contracties of oefenweeën

Getty Images

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van zogeheten harde buiken. Al vanaf een paar maanden zwangerschap kunnen door sommige vrouwen harde buiken worden gevoeld. De buik voelt dan hard en gespannen aan.

Er zijn vrouwen die er gedurende de hele zwangerschap geen last van hebben, maar veel vrouwen ook wel. Sommige vrouwen hebben ze wel, maar merken ze niet op. Harde buiken worden ook oefenweeën of Braxton-Hicks contracties genoemd naar degene die ze voor het eerst beschreven heeft. Een duidelijk verschil met echte weeën is dat de oefenweeën niet pijnlijk zijn. Deze samentrekkingen houden kort, tot ongeveer een halve minuut, aan. Ze hebben ook geen regelmaat zoals echte weeën.

Het is een onschuldig verschijnsel dat bij het eerste kind minder maar bij volgende kinderen vaker zal kunnen voorkomen. De oorzaak is gelegen in het uitrekken van de baarmoederspier. Eigenlijk is de baarmoeder een grote holle spier. Naarmate de zwangerschap vordert, neemt de grootte van de inhoud enorm toe en wordt de wand van de baarmoeder verder uitgerekt. Het samentrekken kan ook beschouwd worden als een oefening van de spierwand om alle spiercellen gelijktijdig te laten samenwerken.

Rustiger aan doen

Harde buiken kunnen worden uitgelokt, door een volle blaas, verstopping of spanningen. Dat is de reden dat ze na toiletbezoek vaak weer afnemen. Blijven er geregeld harde buiken ontstaan dan is het heel verstandig om eens te kijken of het thuis of op het werk niet allemaal wat teveel is geworden en het tijd wordt om het rustiger aan te gaan doen. Als er meerdere keren per uur harde buiken zijn, neem dan contact op met je verloskundige.

Als de zwangerschap vordert, neemt het aantal harde buiken geleidelijk aan toe. De laatste tien weken is te merken dat ze ook pijnlijk kunnen worden. In het laatste deel van de zwangerschap (vanaf 33 weken) komen de indalingsweeën, waardoor het hoofdje van de baby in het kleine bekken wordt geduwd.

Wat kun je doen aan harde buiken?

Harde buiken zullen lang niet door iedereen worden opgemerkt, omdat het meer om een gespannen gevoel gaat, dan om pijn. Een behandeling is eigenlijk niet nodig, maar rust nemen en een warme kruik kunnen helpen. Eerder werd al genoemd dat ze in intensiteit toenemen bij spanningen. Dat kan zijn omdat het thuis of op het werk te druk is. Rust nemen en gas terugnemen is dan het beste advies.

Wanneer moet je met harde buiken naar de verloskundige?

  • Als er veel harde buiken per uur optreden
  • Als ze pijnlijk zijn in de eerste maanden van de zwangerschap
  • Bij het optreden van uitstralende pijn, vanuit de onderbuik
  • Als er pijn is bij het plassen, bij frequente kleine plasjes of andere aanwijzingen voor een blaasontsteking
  • Bij het voorkomen van abnormale afscheiding
Auteur