IVF wellicht veroorzaker Downsyndroom

Getty Images

BAARN - Een oudere moeder heeft een grotere kans op een kindje met genetische afwijkingen. Nieuw onderzoek toont nu dat medicijnen die gebruikt worden voor IVF bij deze oudere moeders, de kans op een baby met het syndroom van Down vergroot.

Een internationaal team van onderzoekers denkt dat de medicijnen die gebruikt worden bij IVF het genetisch materiaal van de eicellen verstoren. De eerste resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de Europese vereniging voor voortplanting in Stockholm.

Afwijking
Het onderzoeksteam onder leiding van Alan Handyside van het London Bridge Fertility, Gyneacology and Genetics Centre, bestudeerde 34 koppels die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen. Alle vrouwen waren ouder dan 31 jaar en gebruikten medicijnen die hun eicellen klaar maakten voor de IVF.

Bij het bekijken van de bevruchte eicellen vonden de onderzoekers een aantal genetische afwijkingen. Deze afwijkingen zorgden voor beëindiging van de zwangerschap of een genetische afwijking bij de baby.

Down
Uit het onderzoek bleek dat de fouten in het genetische materiaal voornamelijk verdubbelingen van chromosomen waren. Een extra exemplaar van het chromosoom 21 troffen de onderzoekers regelmatig aan. Dit extra chromosoom veroorzaakt het syndroom van Down.

Vrouwen die zwanger zijn op latere leeftijd hebben een vergrote kans op een kind met het syndroom van Down. Bij de onderzochte koppels was er echter sprake van een ander, meer complex, genetisch patroon. Dit maakt dat de onderzoekers denken dat de oorzaak bij de vruchtbaarheidsbehandeling ligt.

Voorzichtig
"Onze resultaten wijzen erop dat stimulatie van de eierstokken leidt tot afwijkingen. Uit eerdere laboratoriumonderzoeken kwam hetzelfde effect naar voren. Meer onderzoek zal onze bevindingen moeten bevestigen.", aldus Handyside. "Maar als verder onderzoek deze resultaten bevestigt, zullen we voorzichtiger moeten worden met deze vruchtbaarheidsbehandelingen."

Bron 
  • BBC