maandag, 21 juni 2021

Mazelen in opmars in Europa

BAARN - Het aantal gevallen van mazelen in Europa neemt sinds 2009 sterk toe. Daarvoor was juist sprake van een daling. De mazelen zijn terug van weg geweest omdat er minder kinderen tegen ingeënt worden dan voorheen.

Tussen januari en oktober 2011 zijn er meer dan 26000 gevallen van mazelen vastgesteld in Europa. In Frankrijk deden zich ongeveer 14.000 gevallen voor. Andere grote uitbraken vonden plaats in Spanje, Roemenië, Macedonië en Oezbekistan.

Golf
"We zien een golf van gevallen die veel groter is dan in de afgelopen vijf of zes jaar. Mensen die niet gevaccineerd zijn, geven het virus de kans zich te verspreiden.", meldt Rebecca Martin van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Vaccinatie
De meeste Europese kinderen worden ingeënt tegen de mazelen, maar nog niet de 95 procent die gevacinneerd moeten zijn om uitbraken te voorkomen. Van de patiënten met de mazelen was ongeveerd de helft niet ingeënt tegen deze kinderziekte.

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten komen de mazelen nauwelijks voor, normaal gesproken zijn er zo’n vijftig gevallen per jaar. De meeste staten verplichten ouders om hun kinderen in te enten voordat ze naar school gaan. Mensen die naar Europa reizen worden geadviseerd om zich indien nodig alsnog te laten vaccineren.

Bron(nen):