donderdag, 17 juni 2021

Minder baby's sterven rond geboorte

Steeds minder baby's in Nederland sterven rond de geboorte. In 2010 overleden 9 op de 1000 baby's voor, tijdens of vlak na de geboorte. Dat was in 2004 nog 10,5 op de 1000 baby's. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek.

De resultaten van het onderzoek naar perinatale sterfte zijn maandag gepresenteerd. Onder perinatale sterfte wordt verstaan het totale aantal kinderen dat na een zwangerschapsduur van 22 weken of meer wordt geboren en voor, tijdens of in de eerste vier weken na de geboorte overlijdt.

De daling komt onder meer doordat minder zwangere vrouwen roken. Ook zijn er minder tienerzwangerschappen in Nederland. De invoering van de 20 wekenecho in 2007 kan ook geholpen hebben.

Verder is de daling toe te schrijven aan "de grote inzet van en intensievere samenwerking tussen de betrokken beroepsgroepen, zoals huisartsen, verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden, kinderartsen en anesthesiologen", zegt professor doctor Jan Nijhuis. Hij is hoogleraar verloskunde en hoofd van de afdeling Obstetrie (verloskunde) en Gynaecologie van het academisch ziekenhuis Maastricht.

Alleen in Letland, Roemenië, Hongarije, Frankrijk en in de Belgische hoofdstad Brussel is de babysterfte hoger. Baby's maken de meeste kans de bevalling te overleven in Cyprus, IJsland en Portugal.

Trefwoorden:
Bron(nen):