Spermaproductie gaat wereldwijd snel achteruit

'Wereldwijde zaadcrisis brengt mannelijke vruchtbaarheid in gevaar'

sperma
Getty Images

Het aantal zaadcellen in sperma is in minder dan 50 jaar met 62 procent gedaald, melden Israëlische onderzoekers. Dat is sneller dan gedacht. Onderzoekers vrezen dat de vruchtbaarheid van mannen in gevaar komt.

De daling van 62 procent sinds 1973 heeft betrekking op het aantal zaadcellen dat aanwezig is in een gemiddelde ejaculatie. Gemiddeld ligt het aantal zaadcellen per ejaculatie meestal tussen de 40 en 300 miljoen per milliliter. Uit onderzoek uit 2017 bleek dat het aantal zaadcellen bij Westerse mannen in een enkele ejaculatie tussen 1973 en 2011 met meer dan 50 procent was gedaald. Dezelfde onderzoekers keken wat er de laatste tien jaar is gebeurd. Daarvoor namen ze meerdere studies tussen 2014 en 2019 naar sperma onder de loep. Vervolgens voegden ze die data toe aan hun oude gegevens.

De conclusie is dat de gemiddelde spermaconcentratie tussen 1973 en 2018 daalde van 101 miljoen zaadcellen tot 49 miljoen zaadcellen per milliliter. Dat is een daling van 51,6 procent. En sinds 2000 is die jaarlijkse afname aan het versnellen. De nieuwe gegevens bevatten ook spermamonsters van mannen uit Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië en zou daarom wereldwijd een beter beeld geven dan de oorspronkelijke analyse van 2017. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction Update.

'Wereldwijde zaadcrisis aanpakken'

Volgens hoofdonderzoeker Hagai Levine aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem is er sprake van een wereldwijde zaadcrisis. "Onze bevindingen zijn als een kanarie in een kolenmijn. We hebben een serieus probleem dat, als het niet wordt opgelost, het voortbestaan van de mensheid in gevaar kan brengen. We roepen dringend op tot wereldwijde actie om een gezondere omgeving te bevorderen en blootstelling aan zaken die de voortplanting bedreigen te verminderen, onder meer door leefstijlaanpassingen door te voeren", zegt hij in The Times of Israel. Roken, drinken, obesitas en slechte voeding hebben volgens deskundigen een slechte invloed op de zaadkwaliteit.

Uit eerdere studies is gebleken dat de vruchtbaarheid in gevaar komt als de spermaconcentratie onder de 40 miljoen zaadcellen per milliliter komt. Hoewel het gemiddelde volgens de laatste schattingen nog boven die hoeveelheid ligt, zullen er uiteindelijk steeds meer mannen zijn die niet boven de drempel van 40 miljoen komen, denkt Levine. Hij suggereert dat - met het tempo van de huidige daling - dat aantal binnen tien jaar het wereldwijde gemiddelde zal zijn. In de studie is overigens niet gekeken naar de kwaliteit van het sperma. Ook is niet gekeken naar wat de afname veroorzaakt.

Zaadproductie wordt bij mannen ook gezien als een indicator voor gezondheid, waarbij lage productie in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op chronische ziekten, teelbalkanker en een kortere levensduur.

 

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • The Times of Israel
  • De Telegraaf