Vaderschap verlaagt testosteron

Getty Images

BAARN - Mannen zijn wel degelijk biologische geprogrammeerd om voor hun kinderen te zorgen, stellen Amerikaanse onderzoekers. De hoeveelheid van het mannelijke geslachtshormoon testosteron verlaagt aanzienlijk met de komst van het vaderschap.

De daling van het hormoon maakt de vader waarschijnlijk meer familiegericht en betrokken, stelt het onderzoeksteam van de Northwestern University. Testosteron vergroot namelijk de mannelijke drang naar seks en helpt in de zoektocht naar een partner.

Zorgen
De onderzoekers volgden 624 mannen in de Filippijnen, voor- en nadat ze vader werden. Na de geboorte van de baby verlaagden de hoeveelheid testosteron aanzienlijk. Vooral bij mannen met baby's jonger dan een maand was dit het geval. Hoe meer betrokken de vader was bij de verzorging van zijn kind, des te meer was de hoeveelheid testosteron gedaald.

Aanpassingen

"Vaderschap en de geboorte van een baby vraagt veel emotionele, psychologische en lichamelijke aanpassingen.", vertelt onderzoeker Christopher Kuzawa. "Ons onderzoek laat zien dat een man biologisch gezien kan veranderen om aan deze vraag te voldoen."

Volgens de onderzoekers is verlaagd testosteron ook beschermd tegen bepaalde chronische ziekten. Dit zou deels kunnen verklaren waarom getrouwde mannen en vaders vaak gezonder zijn dan alleenstaande leeftijdsgenoten.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • BBC