zondag, 28 februari 2021

'Veel cafeïne remt groei foetus'

NEW YORK - Vrouwen die meer dan zes koppen koffie per dag drinken tijdens de zwangerschap, krijgen mogelijk kleinere baby's dan vrouwen die minder cafeïne drinken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

De onderzoekers volgden 7346 Nederlandse vrouwen vanaf het begin van hun zwangerschap. Tussen de 2 en 3 procent van deze groep gaf aan dat ze een hoeveelheid cafeïne nuttigden die gelijk stond aan zes koppen koffie per dag tijdens alle trimesters van de zwangerschap. Gemiddeld bleken de baby's van deze groep kleiner dan de baby's van moeders die minder cafeïne dronken.

Toch kan er niet met zekerheid gezegd worden dat dit door de cafeïne komt. Van de 104 vrouwen die de meeste cafeïne nuttigden tijdens de zwangerschap waren zeven baby's kleiner dan gemiddeld. Dit aantal is te klein om er conclusies aan te verbinden.

'Cafeïne lijkt de groei van de foetus te beïnvloeden gedurende de hele zwangerschap', aldus onderzoekster Rachel Bakker van het Erasmus MC.

Dit wil overigens niet zeggen dat vrouwen 'veilig' minder koffie tijdens de zwangerschap kunnen drinken. Bij deze studie is alleen gekeken naar het effect van cafeïne op de groei van het kind. Vrouwen wordt geadviseerd niet te veel cafeïne te gebruiken tijdens de zwangerschap, omdat uit eerdere studies blijkt dat het onder andere de kans op een miskraam zou verhogen. 

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition.

Trefwoorden:
Bron(nen):