Veganistische moeders mogen moedermelk voortaan ook doneren

Getty Images

Moeders die veganistisch leven, kunnen vanaf nu hun moedermelk ook doneren aan de Nederlandse Moedermelkbank. Dit was eerder niet mogelijk, omdat hun plantaardige voedingspatroon werd gezien als niet voldoende uitgebalanceerd. Uit onderzoek is het tegendeel gebleken.

Minder ongezonde, verzadigde vetzuren

Het onderzoek is uitgevoerd bij het Amsterdam UMC. Moedermelk van veganisten is kwalitatief goed en bevat zelfs minder ongezonde, verzadigde vetzuren. De enige eis die aan de donoren wordt gesteld, is dat ze vitamine B12 slikken. Dit advies geldt voor overigens voor alle veganisten.

De melk die wordt gedoneerd aan de Nederlandse Moedermelkbank wordt gebruikt om te vroeg geboren baby’s in ziekenhuizen te voeden.

Geen afwijzingen meer

“Dit is goed nieuws voor zowel de te vroeg geboren baby’s als voor de moeders die veganistisch willen leven” schrijft de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) in een verklaring. De vereniging krijgt regelmatig berichten van moeders die worden afgewezen als donor.

Op de website van de Nederlandse Moedermelkbank staat bij de mogelijke bezwaren niet langer dat een moeder met een veganistische leefstijl haar melk niet mag doneren.

Auteur 
Bron 
  • NOS
  • Nederlandse Vereniging voor Veganisme