Verse donoreicellen resulteren vaker in geboorte

Getty Images

Een ivf-behandeling met ingevroren donoreicellen is minder vaak succesvol dan een vruchtbaarheidsbehandeling met verse eicellen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Center for Human Reproduction.

De onderzoekers keken naar ruim 11.000 ivf-behandelingen die in 2013 in de Verenigde Staten plaatsvonden waarbij gedoneerde eicellen gebruikt waren. Vruchtbaarheidsbehandelingen bij vrouwen die hun eigen eicellen hadden laten invriezen, werden buiten beschouwing gelaten.

Minder geboortes

Bij 20 procent van de procedures werden ingevroren eicellen gebruikt. Van de vrouwen waarbij een embryo werd teruggeplaatst, kreeg 47 procent een kindje. Werden er verse, gedoneerde eicellen gebruikt, dan resulteerde de terugplaatsing van de embryo’s in 56 procent van de pogingen in de geboorte van een baby. "Ons onderzoek liet zien dat ingevroren eicellen minder kans geven op een zwangerschap en geboorte na ivf dan verse eicellen", zegt Norbert Gleicher.

Kwaliteit eicellen

Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat de kwaliteit van de eicellen achteruitgaat tijdens het invriezen of het ontdooien. Het onderzoek kent echter een aantal beperkingen, waardoor niet helemaal duidelijk is of verse eicellen echt beter zijn. Zo werden er bij behandelingen met ingevroren eicellen minder eicellen gebruikt. Bovendien waren de geanalyseerde gegevens allemaal anoniem, waardoor de leeftijden van de donors en de ontvangende vrouwen onbekend zijn. Dit kan de resultaten beïnvloeden.

De resultaten van het onderzoek verschenen Journal of the American Medical Association.
 

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • WebMD