Verzorging van de navel van je baby

Loslaten navelstompje na een paar dagen

Getty Images

Na de geboorte van je baby krijgt je kind een navelklem. Die moet ervoor zorgen dat het laatste stukje van de navelstreng eraf valt. Meestal gebeurt dat na een paar dagen.

De navel droogt na de geboorte in en valt tenslotte af. In sommige gevallen kan het nog een beetje bloeden. Dat is niet ongewoon en hoeft als het niet al te veel is geen behandeling. Er kunnen korstjes bloed ontstaan. Laat deze vooral zitten. Deze vallen er vanzelf af. Door aan de korstjes te peuteren kan de stomp juist weer gaan bloeden. Als het bloeden blijft aanhouden moet de huisarts of kinderarts kijken wat er aan de hand is.

Was altijd de handen voordat je begint aan het verzorgen van je baby. De navelstomp heeft normaliter geen speciale verzorging nodig. Als de baby gewassen wordt, kan er gewoon worden afgedroogd en de navel hoeft niet nauwgezet met een puntje van een handdoek schoongemaakt.

Navelbreuk

Een navelbreuk komt regelmatig voor bij kinderen. Je kunt een navelbreuk herkennen aan een bobbel bij de navel. Zodra je baby huilt, perst of hoest, wordt de bobbel groter. Bij te vroeg geboren baby's komt het vaker voor. In de meeste gevallen verdwijnt een navelbreuk in het eerste jaar vanzelf. Blijft een navelbreuk op een leeftijd van drie jaar nog bestaan dan is er niet zoveel kans meer dat hij spontaan weggaat. Een chirurg zal dan een navelcorrectie doen, met sluiting van de breukpoort.

 

 

Auteur 
  • Redactie