woensdag, 16 juni 2021

Voorkom een plat hoofd bij je baby

Fysiotherapie of een redressiehelm?

Sinds ouders het advies krijgen om baby's op hun rug te laten slapen neemt het aantal kinderen met een plat achterhoofd toe. Hoe voorkom je een plat of scheef hoofd? En wat kun je doen als je baby al een asymmetrie van de schedel heeft?

Om wiegedood te voorkomen wordt ouders geadviseerd baby's op hun rug te laten slapen. Hierdoor is het aantal kinderen met een plat achterhoofd of  scheef hoofd fors toegenomen. Uit onderzoek van Michelle Feijen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum in 2009 blijkt dat een op de vijf baby's te maken heeft met een plat achterhoofd.

Een asymmetrische afplatting van het achterhoofd wordt ook wel een plagiocefalie genoemd. Een afplatting centraal op het achterhoofd heet een brachycefalie. Er wordt gesproken van een plagio- of brachycefalie als een kind geen craniosynostose heeft. Dat is het vroegtijdig sluiten van één of meer van de schedelnaden.

Voorkeurshouding

Een afplatting van het hoofd ontstaat vaak door een voorkeurshouding. Veel baby's hebben een voorkeurshouding. Dat betekent dat je baby de meeste tijd het hoofd naar een kant heeft gedraaid. Hierdoor kan een afgeplat hoofd ontstaan. Dit is puur een cosmetisch probleem, een plat achterhoofd is niet van invloed op de gezondheid.

De eerste drie maanden groeit het hoofd van de baby het snelst. De schedel is dan nog zacht. Daarom loopt je baby in deze maanden het grootste risico op een plat achterhoofdje als hij een voorkeurshouding heeft. Let daarom vanaf de geboorte goed op en probeer zoveel mogelijk je baby iedere keer bij het slapen gaan met het hoofd om en om naar de andere kant te laten kijken. Bijvoorbeeld door een felgekleurde mobiel op te hangen.

Een voorkeurshouding heeft meestal geen medische oorzaak. Dit kan echter wel het geval zijn. Denk je dat dat het geval is? Neem dan direct contact op met je huisarts.

Fysiotherapie of redressiehelm

Heeft je kind een voorkeurshouding ontwikkeld en inmiddels een plat achterhoofd gekregen? Er zijn twee vormen van behandeling tegen een plat of scheef hoofd: fysiotherapie of een redressiehelm.

Fysiotherapie richt zich vooral op het afleren van de voorkeurshouding. Een redressiehelm is een helm waarbij de binnenkant is voorzien van een aantal lagen foam, dit zijn groeilagen. Als het hoofd van de baby groeit en de helm hierdoor te klein dreigt te gaan worden, dan kunnen één of meerdere foamlagen of gedeelten ervan verwijderd worden. De redressiehelm moet je kind dagelijks en bij voorkeur 23 uur per dag dragen. Vaak tot zijn of haar eerste verjaardag.

Onderzoekers vinden dat als een kind een voorkeurshouding heeft dat het fysiotherapie moet krijgen. Als het kind vijf maanden oud is en de afplatting is te ernstig dan zouden ze doorverwezen moeten worden voor een redressiehelm. Als het kind ook met helm op altijd op zijn achterhoofd ligt dan moeten een helm en therapie gecombineerd worden.