Waarom speciale babybadolie?

... en andere huidverzorgingstips voor kinderen

Getty Images

Een pasgeboren kindje is een groot wonder. En zo’n wonder heeft speciale verzorging nodig. Maar waarom allerhande verzorgingsproducten aanschaffen? Is de familiefles douchegel niet goed genoeg voor zo’n kleintje?

De huid van een pasgeboreneis nog niet helemaal af. Ze is dunner, produceert minder vet, de zuurmantel en de hoornlaag zijn nog niet volledig ontwikkeld en de zweetkliertjes werken nog niet naar behoren. Daardoor is de babyhuid gevoeliger voor irritaties en schimmels van buitenaf.[ITEMADVERTORIAL]

Vernix caseosa

Wanneer een kindje ter wereld komt, heeft het z’n eigen huidverzorging bij zich: vernix caseosa. Vernix wordt vanaf de 20e zwangerschapsweek gevormd. Het bestaat voor 80 procent uit water, voor 10 procent uit vetten (lipiden) en voor 10 procent uit eiwitten. Een deel van die vetten komt overeen met de vetten die de barrièrefunctie van de hoornlaag vormen: cholesterol, vrije vetzuren en ceramides.

Natuurlijke bescherming

Deskundigen zijn van mening dat vernix de foetus beschermt tegen de schadelijke invloeden van meconium en vruchtwater. De aanwezigheid van antibacteriële eiwitten lijkt bovendien te duiden op een functie in de bescherming tegen infecties na de geboorte. Er wordt dan ook meestal aangeraden deze witte, vettige substantie te laten zitten en de pasgeborene niet direct in bad te doen.

Die vernix blijft natuurlijk niet onbeperkt aanwezig. En de talgproductie stopt na de geboorte (tijdelijk) bijna volledig. Om de babyhuid daarna te beschermen tegen irriterende stoffen, eczeem en infecties is het dus belangrijk om de huid goed te verzorgen. Maar wat is een goede verzorging van de babyhuid?

Badderen

In het badwater kun je de eerste maanden het beste alleen een scheutje milde babybadolie doen. Daarmee houd je de huid van je baby soepel en zacht. Bovendien voorkom je dat deze uitdroogt. Was je baby met een katoenen washandje en gebruik geen zeep. Zeep vermindert de werking van badolie. Als je baby drie tot vier maanden oud is, kun je van de olie overstappen op een milde babyzeep.

Geen volwassen olie

Het lijkt misschien onzin om speciale babybadproducten te gebruiken. Dat is het niet. Niet alleen zijn speciale babyproducten veel milder voor de tere huid van jouw kindje, het gebruiken van gewone badproducten kan ook erg gevaarlijk zijn. Badolie voor volwassenen is niet-emulgerend; het vermengt zich dus niet met het water. Als jouw kindje deze olie per ongeluk binnen krijgt kan dat zeer schadelijk zijn voor de longetjes, doordat de longblaasjes aan elkaar vastplakken.

De haartjes

Haartjes wassen is meestal nog niet echt nodig, zeker als een kindje geen huidproblemen zoals berg heeft. Zeep het hoofdje gewoon mee met de rest van het lijfje als je kind in bad gaat. Heeft je baby veel haar, dan kun je een speciale babyshampoo gebruiken. Spoel de shampoo niet uit met het vieze badwater maar neem schoon (lauw) water. Babyshampoo prikt niet in de oogjes, maar echt lekker voelt zeep in de ogen ook niet, probeer dat dus de voorkomen. Hiervoor zijn eventueel speciale hulpmiddelen (een soort 'shampoo-pet') verkrijgbaar.

Afdrogen

Dep je baby na het baden droog met een hydrofiele luier, die neemt meer vocht op dan een handdoek. Let erop dat ook de huidplooien goed droog zijn. Om vochtige huidplooien te voorkomen kun je wat talkpoeder in de huidplooitjes strooien. Gebruik geen poeder in combinatie met zalf; het poeder gaat dan klonteren. Eventueel kun je je baby na het afdrogen insmeren met babybodylotion of – als de huid erg droog is – met een vettige huidcrème.

Babybillen

De billen van de baby maak je schoon met lauw water of je gebruikt een speciale babylotion. Na het schoonmaken is het drogen van de huidplooien, de liezen en billetjes heel belangrijk om het huidje daar heel te houden. Eventueel kun je een billenspray, -zalf of -crème gebruiken om de huid te beschermen tegen de irriterende werking van het ureum uit de urine. Luieruitslag heeft dan minder kans.

Hypoallergeen

Babyproducten staan bekend om de heerlijke babygeur. Jammergenoeg kan niet iedereen daar tegen. Er zijn speciale verzorgingsproducten, maar ook wasmiddelen die hypoallergeen zijn. Deze producten zijn extra vriendelijk voor de huid omdat ze geen parfum- en kleurstoffen bevatten. Bij huidproblemen veroorzaakt door een allergie kan dit uitkomst bieden.

Naar buiten

Ga je met een baby naar buiten, gebruik dan een huidcrème om uitdrogen van de babyhuid door kou en wind te voorkomen. Kwetsbare plekken - zoals de wangetjes – kun je, zeker bij koud en guur weer, extra beschermen met een dun laagje ongeparfumeerde vaseline.

Zon

Ook de warmte van de zon kan verraderlijk zijn. Laat je baby nooit te lang in de zon zitten of spelen. Baby’s jonger dan zes maanden kunnen beter helemaal uit de zon blijven. Kinderen tussen de zes maanden en de drie jaar zijn iets minder gevoelig voor de zon dan baby’s. Zij kunnen gerust een tijdje (ongeveer een half uur) in de zon spelen. Gebruik wel – voor zowel baby’s als kinderen -  een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor, ook als je kind in de schaduw zit.

Huidkanker

Lijkt het smeren met anti-zonnebrand je overbodig? Bedenk dan dat de huid van kinderen is extra gevoelig is voor uv-stralen. Elke keer als de huid verbrandt, worden de huidcellen beschadigd. Kinderen zijn nog in de groei, waardoor hun celdeling zo snel gaat dat beschadigde huidcellen niet altijd kunnen worden hersteld voordat ze delen. In die cellen ontstaan als het ware 'littekens' die kinderen hun leven lang meedragen. Aan de buitenkant is dan niets te zien, de beschadiging zit diep in de huidcellen. Maar hoe meer littekens, hoe groter de kans dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Daarom is een goede bescherming tegen uv-stralen zo belangrijk.

 

Auteur 
  • Franca van Dalen