zaterdag, 19 juni 2021

Zomerbaby's worden langer en sterker

BRISTOL - Kinderen die laat in de zomer of in het begin van de herfst geboren zijn, zijn vaak langer en sterker dan baby's die in de lente en winter worden geboren. Dat blijkt uit recent Brits onderzoek, meldt de BBC.

Volgens de onderzoekers kan de reden zijn dat de moeders meer zonlicht hebben gekregen tijdens hun zwangerschap. Door zonlicht maakt het lijf vitamine D aan. Vitamine D is belangrijk bij de opbouw voor botten. De studie suggereert dat dit proces ook al plaatsvindt in de baarmoeder.

Aan het onderzoek werkten 7000 zwangere vrouwen mee. Na 10 jaar werd gekeken naar de lengte van hun inmiddels 10-jarige kinderen. De kinderen die geboren werden in de zomer en herfstmaanden bleken een halve centimeter groter en sterker dan de kinderen die geboren waren in de wintermaanden.

Zwangere vrouwen wordt dan ook aangeraden in de laatste maanden van de zwangerschap in de zomer buiten te gaan wandelen of in de zon te gaan zitten. Vrouwen die in de wintermaanden zijn uitgerekend wordt aangeraden extra vitaminepillen te nemen.

Trefwoorden:
Bron(nen):