Zomerbaby's zijn gezondere volwassenen

Getty Images

Kinderen die in de zomer worden geboren hebben een grotere kans om zich tot een gezonde volwassenen te ontwikkelen dan leeftijdsgenoten die in de winter jarig zijn. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of Cambridge.

De onderzoekers denken dat de zon in het derde trimester van de zwangerschap hier een rol in speelt. De ongeboren baby wordt dan al blootgesteld aan grotere hoeveelheden vitamine D. Ze beschrijven de resultaten van het onderzoeker in het tijdschrift Heliyon.

Voor de studie is gekeken naar de gegevens van 450.000 Britsen mannen en vrouwen. Onder andere de geboortemaand, het geboortegewicht, de start van de puberteit en de volwassen lengte was bekend.

Resultaten

Kinderen die geboren werden in de zomer waren iets zwaarder dan winterbaby's. Daarnaast werden kinderen uit juni, juli en augustus langere volwassenen. Bij de 'zomermeisjes' begon de puberteit gemiddeld later. Volgens de onderzoekers hangt een latere puberteit samen met een betere gezondheid op volwassen leeftijd.  

Het is nog onduidelijk welke mechanismen aan deze verschillen ten grondslag liggen. Volgens onderzoeker John Perry moet dit eerst duidelijk zijn, voordat de resultaten daadwerkelijk kunnen leiden tot gezondheidsvoordelen. De onderzoeker benadrukt verder dat het onderzoek slechts een verband vond en niet was ontworpen om een oorzaak-gevolg relatie aan te tonen.

Omgeving

Toch zijn de resultaten wel degelijk van belang. "Wanneer je wordt verwekt en geboren gebeurt over het algemeen random; het wordt niet beïnvloed door sociale klasse of de leeftijd of gezondheid van je ouders", aldus Perry. "Door de geboortemaand te bestuderen kunnen we dus goed kijken naar de invloed van de omgeving. Wij denken dat vitamine D hier een rol bij speelt. Hopelijk moedigen onze resultaten andere onderzoekers aan om dit verder te bestuderen."

Bron 
  • WebMD