Zwanger worden: do's en don'ts

Nuttige tips

Getty Images

Als je zwanger bent, kun je maar beter geen sushi en filet americain eten. En alcohol drinken is ook niet verstandig. Maar hoe zit het eigenlijk met de periode voordat je zwanger raakt? Zijn er dan ook do's en don'ts om rekening mee te houden? Een paar nuttige tips.

Jullie hebben net de grootste beslissing van jullie leven genomen. Ja, jullie zijn er klaar voor. Ja, jullie willen graag kinderen! Dat betekent dat er een spannende periode aanbreekt. Want nu wordt het de vraag of en wanneer je zwanger raakt.

Slik foliumzuur
Natuurlijk hoop je dat het zo snel mogelijk raak is. En dat je een gezonde baby zult krijgen. Zoiets valt helaas niet af te dwingen, maar je kunt de kans op een goed verlopende zwangerschap wel zo groot mogelijk proberen te maken.

Als je een kinderwens hebt, is het slim om zo snel mogelijk foliumzuur te gaan slikken. Foliumzuur is een vitamine die je zonder recept bij de drogist of apotheek kunt kopen. Extra foliumzuur zorgt ervoor dat de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij de baby drastisch vermindert. Daarbij moet je denken aan een open ruggetje of een open schedel.

De vitamine foliumzuur zit in heel veel voedingsmiddelen, zoals verse groente en fruit, volkorenbrood en zuivel. Maar als je zwanger raakt, heb je daaraan niet genoeg. Vandaar dat je iedere dag een foliumtabletje moet innemen. Daarmee begin je een maand voordat je stopt met voorbehoedsmiddelen. Als je tien weken zwanger bent, heb je geen extra foliumzuur meer nodig.

Stop met roken
Als je zwanger wilt raken, is stoppen met roken een must. Om een heleboel redenen. Natuurlijk weet je al lang dat sigaretten slecht zijn voor je gezondheid. Maar als je rookt, zal het normaal gesproken ook een stuk langer duren voordat je in verwachting raakt. De kwaliteit van je eicellen holt namelijk achteruit door de schadelijke stoffen in tabakswaren.

Tegen de tijd dat je zwanger bent, kunnen de gevolgen nog veel ernstiger zijn. De giftige stoffen die je via sigaretten binnenkrijgt, komen via de navelstreng bij je baby terecht. Je kindje rookt dus met je mee.

Dat betekent een fors verhoogd risico op vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht, wiegendood en longproblemen, zoals astma en bronchitis. Als je je baby een gezonde start wilt geven, mik dan de sigaretten in de vuilnisbak. Liefst nog voordat je stopt met de pil.

Let op je gewicht
Een paar overtollige kilootjes kunnen heus geen kwaad als je zwanger wilt raken. Maar hoe dichter je bij je streefgewicht zit, hoe fitter je je waarschijnlijk voelt. En dat is mooi meegenomen, want een zwangerschap vergt nogal wat van je lichaam.

Mocht je last hebben van (ernstig) overgewicht, dan is dit zeker het moment om er wat aan te doen. Daarmee verminder je de kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging, een hoge bloeddruk en zelfs op een miskraam.

Ga dus meer bewegen en eet en drink gezond. Aangezien alcohol en cafeïne een negatief effect hebben op je vruchtbaarheid, kun je daar beter nee tegen zeggen.

Vermijd stress
Word je al helemaal gestrest door alle hierboven genoemde adviezen? Niet doen, want ook stress is slecht voor jou en je baby! Hoe krampachtiger je probeert om zwanger te raken, hoe moeilijker dat meestal lukt.

Bovendien blijkt stress vóór de zwangerschap te leiden tot een grotere kans op een premature baby. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de hoeveelheid stresshormonen in de baarmoeder. Dus relax, rust uit, ontspan…

Heb meer seks
Wist je dat er allerlei redenen zijn om vaker het bed in te duiken als je een kind wilt? Ten eerste is de kans natuurlijk groter dat je partner raak schiet als jullie het vaker doen.

Ook al moet je er rekening mee houden dat je de dagen rond je eisprong het vruchtbaarst bent. Dus als het je om pure 'baby making sex' te doen is, haal dan een ovulatietest in huis om je meest kansrijke dagen te bepalen.

Maar zoals gezegd zijn er meer voordelen aan vaker seks. Zo verbetert de kwaliteit van zijn sperma als jullie vaker vrijen. En hoe spannender jullie vrijpartijen, hoe beter. Want krijg je een orgasme, dan neemt daarmee de kans op een zwangerschap toe. Je samentrekkende spieren zuigen het sperma als het ware richting baarmoeder.

Last but not least: nu kun je nog van ongestoorde seks genieten. Straks zullen die momenten een stuk spaarzamer zijn. Dan ligt er om de haverklap een kleintje te brullen om een schone luier of een fles melk!