De behandeling van hyperhidrosis

Botox, crèmes en een operatie

Getty Images

Sommige mensen zweten zo overmatig dat een goede hygiëne en schone kleding geen uitkomst meer bieden. We noemen dat hyperhidrosis. Soms schrijven artsen dan medicijnen voor, maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Aluminiumhoudende crèmes
Een plaatselijke behandeling met een oplossing van aluminiumchloride kan goed helpen bij het verminderen van overmatige transpiratie aan de handen, voeten en oksels. Door het aanbrengen van de crème of oplossing op de huid raken de afvoergangen van de zweetklieren verstopt. Deze behandeling is eenvoudig maar het effect is sterk wisselend. De behandeling kan huidirritatie veroorzaken.

De oplossing of crème moet voor de nacht worden aangebracht op een schone, droge huid. Na het aanbrengen blaas je de huid droog, zodat de aluminiumchloride niet van de huid afzweet. De volgende ochtend moeten dezelfde huidgebieden weer goed gewassen worden. Als het transpireren ophoudt kan worden overgegaan op een onderhoudsbehandeling.

Iontoforese
Ook iontoforese kan goede resultaten opleveren bij hyperhidrosis. Bij deze methode worden de handen en voeten ondergedompeld in water, waar een zwakke elektrische lading doorheen wordt geleid. De behandeling duurt 15 tot 20 minuten en moet 3 keer per week worden uitgevoerd, tot de overmatige transpiratie is opgehouden.

Daarna kan je overgegaan op een minder frequente onderhoudsbehandeling, variërend van eenmaal per week tot eens in de vier weken. De behandeling wordt soms gestart onder begeleiding van een fysiotherapeut. Bij een goed effect kan je vervolgens ook thuis aan de slag.

De manier waarop iontoforese werkt, is niet goed bekend. Mogelijk wordt de zweetproductie geremd door verstoring van het transport van ionen in de zweetklieren. Het is vooral geschikt voor handen en voeten. Voor ernstige gevallen is deze therapie echter niet altijd toereikend. De behandeling met iontoforese is ongevaarlijk, maar als bijwerkingen kunnen huidirritatie en pijn optreden.

Botuline injecties
Een behandeling met botulinetoxine is een betrekkelijk nieuwe therapie. Door de huid in te spuiten met kleine hoeveelheden botulinetoxine wordt de zweetafscheiding geblokkeerd. Het effect is vaak buitengewoon goed, maar de blokkade heeft slechts een tijdelijke werking. Na 3 tot 6 maanden treedt herstel op van de zenuwprikkelgeleiding en daardoor komt de hyperhidrosis terug. De behandeling zal dus geregeld moeten worden herhaald.

De injecties met botulinetoxine zijn pijnlijk, vooral aan de handen. De handen kunnen alleen met botulinetoxine worden behandeld onder regionale verdoving. Aan de handen bestaat het risico dat de handspieren gedurende enkele weken tot maanden verlamd raken.

Operatie
De enige definitieve oplossing is een operatie waarbij zenuwbanen naar de zweetklieren worden doorgesneden: een sympathectomie. Vaak worden de zenuwbanen eerst geblokkeerd, maar dit heeft slechts een tijdelijk effect van een à twee jaar. Bij goed resultaat kunnen de zenuwbanen daarna echt doorgesneden worden.

Het effect is het grootst voor de handen en oksels. Er is wel een risico op complicaties als gevolg van de behandeling. Bovendien kan op andere plaatsen van het lichaam een toename van transpiratie ontstaan.

Een andere mogelijkheid is dat in de oksels een huidgebied met de zweetklieren wordt uitgesneden of dat de zweetklieren worden weggezogen (liposuctie). Het wegsnijden kan bijwerkingen hebben, zoals pijnlijke en ontsierende littekens. Liposuctie van de oksels geeft goede resultaten, maar de effecten op lange termijn zijn nog niet bekend.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Huidinfo
  • Consumentenbond
  • Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie